Το πεπρωμένο του Ολυμπιακού φυγείν αδύνατον για την ΤΣΣΚΑ

Το πεπρωμένο του Ολυμπιακού φυγείν αδύνατον για την ΤΣΣΚΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίδιος “θύτης”, ίδιο “θύμα” στην τετράκις επαναλαμβανόμενη ιστορία των αναμετρήσεων Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ στα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ και οι “ερυθρόλευκοι” θα βρεθούν το βράδυ της Κυριακής (21.30) στον 8ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας τους για να διεκδικήσει τον 4ο τίτλο τους, κόντρα τον νικητή/ηττημένο του δεύτερου ημιτελικού Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπορεί στον τελικό του 2012 να έμοιαζε με…φάρσα, την δεύτερη στον ημιτελικό του 2013 να ήταν επαναλαμβανόμενη σύμπτωση και στον ημιτελικό του 2015 να παροιμοιάστηκε με τραγωδία για τον ηττημένο, αλλά στην τέταρτη φορά, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι κάθε φορά που έχει αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, διαθέτει πάντα τον τρόπο για να την νικά, ακόμα κι αν οι Μοσχοβίτες ήταν μέχρι σήμερα, οι περσινοί πρωταθλητές Ευρώπης.

Η ΤΣΣΚΑ των 42 εκατομμυρίων δολαρίων αναγκάστηκε να…ομολογήσει από τον Ολυμπιακό  ότι στην ψυχολογία της  δεν αφαιρέθηκε ούτε ένα…γραμμάριο από το σύνδρομο κατωτερότητας που έχει, όταν απέναντι βρίσκεται ελληνική ομάδα. Σε μια δεκαετία, δυο φορές ο Παναθηναϊκός σε τελικούς (2007-2009) και τέσσερις φορές ο Ολυμπιακός έχουν κατατροπώσει την ρωσική «αρκούδα»…

Το πάθος και η πίστη των παικτών του Ολυμπιακού στην νίκη, ήταν και πάλι τα μεγαλύτερα ατού της ομάδας που «κυνηγούσε» στο σκορ για 35 λεπτά, αλλά χρειάσθηκε μόνο μια φορά για να προσπεράσει από το τρίποντο του αρχηγού της, Βασίλη Σπανούλη, παρά την άμυνα του ψηλότερου Βίκτορ Κριάπα (73-74 στο 1’53’’).

Αυτό το τρίποντο ήταν το «δάγκωμα της κόμπρας» στο ίδιο «θύμα» που δεν έχει καμία δικαιολογία ότι ήταν ανυποψίαστο για τον παίκτη που ακόμα κι αν προερχόταν από εξαιρετική αστοχία, έριξε στο καναβάτσο τους Μοσχοβίτες.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε επιμέρους σκορ 24-27 στο τρίτο δεκάλεπτο και δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι δεν θα νικούσε. Και το πίστευαν περισσότερο, ίσως και από τον ίδιο τον Σπανούλη που σκόραρε το πρώτο καλάθι του στο 33’ (65-64), ο Μάντζαρης με δυο καθοριστικά τρίποντα, ο Παπανικολάου που έβγαζε «φωτιές» στην επίθεση, ο Αγραβάνης που κέρδιζε επιθετικά ριμπάουντ και ανανέωνε επιθέσεις και ο Γιάνγκ που «έβγαλε απαγορευτικό» στην ρακέτα του Ολυμπιακού για τις διεισδύσεις των Ντε Κολό και Τεοντόσιτς.

Ο Σέρβος παίκτης ισοφάρισε με 3ποντο σε 76-76 (1’04’’), αλλά αστόχησε σε μια βολή (77-79 στα 37’’) και ανέλαβε ανεπιτυχώς το τελευταίο τρίποντο της ρωσικής ομάδας για να ισοφάριζε το σκορ στα 3 δευτερόλεπτα πριν από την λήξη. Η τεχνική καθοδήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου άγγιξε το «άριστα» και ήταν η αποστομωτικότερη απάντηση για όσους υποστηρίζουν ότι άνευ Σπανούλη, ο Ολυμπιακός δεν έχει δεύτερο και τρίτο πλάνο…

Η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο (40-33), φυσιολογικά είχε το προβάδισμα του σκορ και έφτασε την διαφορά μέχρι τους 13 πόντους (40-27), αλλά ο Ολυμπιακός διατήρησε στα δικά του μέτρα την ροή του ρυθμού, χάριν στην άμυνα του και ενώ αντίθετα δεν είχε επιθετική ισσοροπία. Ο περιορισμός του Βασίλη Σπανούλη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός (4 εύστοχες βολές, 3 ασίστ, 3 λάθη), οι συμπαίκτες του είχαν 5/18 δίποντα και 5/13 τρίποντα, ενώ τα οκτώ επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο και το συνολικό προβάδισμα (19 έναντι 14) στις |«μάχες των αιθέρων», διατήρησε την επαφή του Ολυμπιακού στο σκορ. Η ΤΣΣΚΑ έπαιξε ορθολογογιστικά στην επίθεση της και με τους συνήθεις…ύποπτους, τον Ντε Κολό στην πρώτη περίοδο (10π.) και τον Τεόντοσιτς (15π.) στην δεύτερη, πιστοποίησε το αίσθημα της ποιοτικής ανωτερότητας.

Το τρίποντο του Μάντζαρη για το 40-30 και το τρίποντο του Αγραβάνη στην εκπνοή του πρώτου 20σαλέπτου, ήταν δυο σαφή μηνύματα της συνήθης ψυχολογικής τακτικής του Ολυμπιακού να προκαλεί σύνδρομα στους Μοσχοβίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αποδείξουν στην επανάληψη ότι είχαν μάθει από τα παθήματα του ίδιου αντιπάλου στα τρία προηγούμενα φάιναλ φορ, αλλά απέτυχαν παταγωδώς, γιατί ανήμποροι να αντιδράσουν στο ίδιο “έργο” που εξελισσόταν και γνώριζαν το δραματικό φινάλε γι’ αυτούς…

ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Όγκουστιν 6, Φριντζόν, Τζάκσον 12 (2), Βοροντσέβιτς 2, Χίγκινς 6, Χριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8.

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1 τρ., 6 ασ.), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοφ 5, Πρίντεζης 14 (1 τρ., 7 ριμπ.), Παπανικολάου 14 (4 τρ., 9 ριμπ.), Μάντζαρης 12 (4 τρ., 6 ριμπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή