Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εξαλείφοντας τα κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ το ευρώ υποχώρησε ως προς το δολάριο. Αφορμή στάθηκαν οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης και τις συνέπειες από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι οποίες ανησυχίες βάρυναν περισσότερο από τις καλές ειδήσεις. Οι ειδήσεις αυτές είχαν να κάνουν με το ότι Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία για να καταλήξουν σε ευρεία εμπορική συμφωνία, ενώ και η Ρώμη ήρθε σε συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2019. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με απώλεια 0,17%, ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις με ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι δείκτες στα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης σημείωσαν απώλειες. Οι επενδυτές ανησύχησαν από την προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από την ΕΚΤ. Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε πτώση 0,26%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,04%. Με ανάλογη πτώση, 0,04%, έκλεισε χθες στο Λονδίνο και ο FTSE 100. Το ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βγήκε νικήτρια από τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες μιας ομαλής εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Ωστόσο, είναι ακόμη εντελώς αβέβαιη η έκβαση της τελικής συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών και ενδεχομένως τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν τη νέα χρονιά. Η στερλίνα ως προς το δολάριο έφθασε το 1,1263 δολάριο, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο 1,2687 δολάριο. Στο Μιλάνο χάρις στη συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό ο FTSE MIB έκλεισε με +0,54%. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν απώλειες 0,10% και 0,42% αντίστοιχα. Το ευρώ αποδυναμώθηκε χθες ως προς το δολάριο εξαιτίας της ΕΚΤ, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ευρωζώνη λόγω των κινδύνων από το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο και τα προβλήματα με τον ιταλικό και τον γαλλικό προϋπολογισμό. Oι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα 6μήνου στο 0,47%. Οι δε αποδόσεις των δεκαετών έπεσαν σε ναδίρ δυόμισι μηνών στο 2,89%, ενώ το σπρεντ με τα αντίστοιχα γερμανικά διαμορφώθηκε στα χαμηλά τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή