Πρόσκαιρη η άνοδος για την τουρκική λίρα

Πρόσκαιρη η άνοδος για την τουρκική λίρα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή άνοδος της τουρκικής λίρας ήταν πρόσκαιρη επειδή η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν μίλησε για τη συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής με την ίδια αποφασιστικότητα όσο στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οπότε η τουρκική λίρα επέστρεψε ξανά στην πτωτική πορεία της, φθάνοντας στο χαμηλό των 5,3040 ως προς το δολάριο και σβήνοντας όλα τα ημερήσια κέρδη της.

Η άσκηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θεωρείται απαραίτητη για να συγκρατηθεί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία. Ομως, η πτώση της τουρκικής λίρας πλήττει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, περιορίζει τις εισαγωγές και αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν λάβει οι τουρκικές τράπεζες σε ξένο νόμισμα. Το τελευταίο τρίμηνο, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 12%.

Βέβαια, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες πως «θα συνεχίσει να ασκείται περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση στην προοπτική του πληθωρισμού», διατηρώντας σταθερό το βασικό επιτόκιο στο 24%. Αλλά στο επίσημο ανακοινωθέν δεν αναφερόταν πως είναι «αποφασισμένη» να τηρήσει την υφιστάμενη πολιτική. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρόσθεσαν πως έχει βελτιωθεί η προοπτική για μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού. Αν και παραμένει υψηλός, ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε στο 21,62% από το 25,24% τον Οκτώβριο, που ήταν το υψηλό 15ετίας. Εντούτοις, αναλυτές επισήμαναν πως η ηπιότερη άνοδος των τιμών οφείλεται στην πτώση του κόστους πετρελαίου και στη μείωση των φόρων στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν στις αρχές Νοεμβρίου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός περιοριζόταν στο 10,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή