Πολύτιμοι οι μπλε κάδοι

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασχοληθείτε με την ανακύκλωση ή… θα το πληρώσετε ακριβά, λέει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στους 66 δήμους της Αττικής. Από την 1η Ιανουαρίου, αν τα κοινά σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους ξεπερνούν το 30%, τότε για την ταφή τους στον ΧΥΤΑ Φυλής οι δήμοι θα πληρώνουν όσο οι ιδιώτες και όχι με διαφορετική τιμολόγηση, όπως ισχύει σήμερα. Η απόφαση αυτή είναι προς όφελος όχι μόνο της ανακύκλωσης, αλλά… και του υπολειπόμενου χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, που προφανώς και απασχολεί έντονα τον ΕΔΣΝΑ ελλείψει εναλλακτικής.

Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ ελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου. Οπως αναφέρει, «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ προκύπτει ότι στην Περιφέρεια Αττικής μέσω του συστήματος συλλογής του μπλε κάδου συλλέγονται περίπου 155.000 τόνοι κατ’ έτος απόβλητα συσκευασιών τα οποία οδηγούνται στα ΚΔΑΥ (σ.σ. κέντρα διαλογής) και σε αυτά ανακτώνται μόλις 75.000 τόνοι κατ’ έτος που οδηγούνται για ανακύκλωση, ήτοι ποσοστό ανακύκλωσης περίπου 48%, ενώ το υπόλοιπο 52% οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής». Αυτό που διαπιστώνεται επί της ουσίας είναι ότι οι μπλε κάδοι χρησιμοποιούνται συχνά ως απλοί κάδοι απορριμμάτων.

«Δικαίωμα» για το 30%

Προκειμένου να μειωθεί δραστικά η χρήση του μπλε κάδου για τα κοινά απορρίμματα, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να «δικαιολογεί» μόνο ένα μείγμα 70% ανακυκλώσιμα – 30% κοινά απορρίμματα στον μπλε κάδο. Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, «θεωρείται εύλογο ποσοστό υποδοχής στο ΧΥΤΑ Φυλής υπολειμμάτων προερχομένων από τα ΚΔΑΥ το 30% επί των εισερχομένων (σ.σ. από τους μπλε κάδους) αποβλήτων συσκευασίας και εφαρμογή τέλους ταφής στο ΧΥΤΑ Φυλής 80 ευρώ/τόνο + ΦΠΑ σε οποιοδήποτε ποσοστό υπολειμμάτων πάνω από το ποσοστό αυτό». Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα πληρώνουν για το πρώτο 30% σκουπιδιών σε μπλε κάδο τα 49 ευρώ/τόνο χωρίς ΦΠΑ, όπως ισχύει σήμερα για το σύνολο των σκουπιδιών των μπλε κάδων, όμως για τα υπόλοιπα θα πρέπει να πληρώνουν την τιμή που ισχύει για  οποιονδήποτε ιδιώτη θέλει να θάψει αστικά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Η διαδικασία αυτή, όμως, ενέχει μια μεγάλη αδικία για τους «καλούς» στην ανακύκλωση δήμους. Κάθε δήμος μεταφέρει το περιεχόμενο των μπλε κάδων σε οποιοδήποτε από τα (ιδιωτικά) κέντρα διαλογής της Αττικής έχει συμβληθεί. Εκεί καταγράφεται το φορτίο που εισέρχεται ανά απορριμματοφόρο (και μπορεί, με βάση το βάρος του φορτίου να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για το πόσα ανακυκλώσιμα και πόσα σκουπίδια περιέχει, αφού τα σκουπίδια είναι πιο βαριά). Ομως κάθε ΚΔΑΥ δέχεται καθημερινά πολλά απορριμματοφόρα από πολλούς δήμους. Ετσι δεν μπορεί να διαχωριστούν με ακρίβεια ούτε η ποσότητα ανά υλικό και δήμο που ανακυκλώνεται ούτε η ποσότητα του υπολείμματος ανά δήμο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει τα ΚΔΑΥ να λύσουν, ειδάλλως οι δήμοι με καλές επιδόσεις θα βρίσκονται σχεδόν στην ίδια μοίρα με εκείνους με κακές επιδόσεις, κάτι που πλέον θα μεταφράζεται σε χρήμα.

Αιτία για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, είναι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία σε 14 μήνες από σήμερα θα πρέπει να ανακυκλώνονται 405.500 τόνοι αποβλήτων συσκευασιών ανά έτος, τη στιγμή που σήμερα ανακυκλώνονται μόλις 75.000 τόνοι/έτος, δηλαδή το 18,5% του προβλεπόμενου ποσοστού. Η απόφαση «βολεύει» όμως και για την παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής (που πλέον μετρά μήνες), εφόσον βέβαια οι δήμοι δραστηριοποιηθούν για την καλύτερη χρήση των μπλε κάδων από τους πολίτες τους, κάτι που σε προεκλογική περίοδο είναι μάλλον απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή