Περισσότερες οι θερμίδες στο εστιατόριο

Περισσότερες οι θερμίδες στο εστιατόριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η μεγάλη μερίδα αποτελεί συνήθως «κράχτη» για ένα εστιατόριο. Αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς δύο νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι πολύ συχνά το γεύμα σε ένα κανονικό εστιατόριο περιέχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι σε φαστ φουντ, με αποτέλεσμα να ευνοεί την επιδημία της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στις μεγάλες και φορτωμένες με πολλές θερμίδες μερίδες, κάτι που παρατηρείται σε πολλά εστιατόρια διεθνώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κυρίως μερίδα του γεύματος σε ένα εστιατόριο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 600 θερμίδες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και φαστ φουντ σε πέντε χώρες (Φινλανδία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκάνα). Διαπιστώθηκε ότι το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες φαστ φουντ περιέχουν πάνω από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Σε μια μικρή μερίδα εστιατορίων (το 3%) οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000. Επιπλέον, τα γεύματα φαστ φουντ περιέχουν κατά μέσον όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων). Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι δυνατό να είναι τα φαστ φουντ που κατηγορούνται κυρίως για την παχυσαρκία. «Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως έναν εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Ομως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο», δήλωσε η Ρόμπερτς.

Μια δεύτερη βρετανική έρευνα, με επικεφαλής τον Ερικ Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, μέτρησε τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και έξι αλυσίδων φαστ-φουντ. Και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μερίδα που σερβίρει ένα φαστ-φουντ, έχει κατά μέσον όρο λιγότερες θερμίδες (751) από εκείνη ενός εστιατορίου (1.033). Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης στη Βρετανία –το 89% των εστιατορίων και το 83% των φαστ-φουντ– σερβίρουν μερίδες που περιέχουν πάνω από το όριο των 600 θερμίδων. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα εστιατόρια με 987 θερμίδες ανά γεύμα, ενώ οι αλυσίδες Burger King, McDonald’s και Subway κινούνται γύρω στις 700. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα σε ένα εστιατόριο κάποιος πελάτης καταναλώνει πιο πολλές θερμίδες, αν συνυπολογιστούν τα ορεκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια, που συνήθως είναι περισσότερα από ό,τι σε ένα φαστ-φουντ. Οι επιστήμονες προτείνουν να μειωθεί αφενός το μέγεθος των μερίδων των εστιατορίων και αφετέρου το περιεχόμενό τους σε θερμίδες. Βέβαια, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στους πελάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή