Το αμερικανικό ενεργειακό ενδιαφέρον για την Ευρώπη

Το αμερικανικό ενεργειακό ενδιαφέρον για την Ευρώπη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να φέρουμε μια ισορροπία στην αγορά». Η παλαιότερη αυτή δήλωση του Τζον Μακάρικ, υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, συνοψίζει τους στόχους που θέτει η Ουάσιγκτον όταν προσπαθεί συστηματικά να αυξήσει τις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά κύριον λόγο προς την Ευρώπη. Οπως έχει τονίσει ο ίδιος, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δώσει στις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ την επιλογή να προμηθεύονται ενέργεια από διαφορετικές πηγές.

Στοχεύει, έτσι, στο να περιορίσει τον αντίκτυπο από «παράγοντες που στρεβλώνουν την αγορά», διατύπωση που αναφέρεται κατά κύριο λόγο στη Ρωσία αλλά και στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ. Πριν από ένα χρόνο, άλλωστε, η κυβέρνηση Τραμπ υπογράμμιζε στη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια της χώρας ότι η υπερδύναμη σχεδιάζει μια πολιτική «ενεργειακής κυριαρχίας». Με προφανή αναφορά στη Ρωσία, τόνιζε ότι επιδιώκει «να βοηθήσει τους συμμάχους της και εταίρους της να αναπτύξουν μεγαλύτερη αντοχή έναντι εκείνων που χρησιμοποιούν την ενέργεια για να επιβληθούν».

Γεωπολιτικός στόχος

Ο κύριος στόχος της Ουάσιγκτον είναι γεωπολιτικής φύσεως, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να αναχαιτίσει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη περιορίζοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εχει, άλλωστε, επανειλημμένως προσπαθήσει να εμποδίσει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα αυξήσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Από καιρού εις καιρόν ασκεί για τον λόγο αυτό πιέσεις στο Βερολίνο και σε όσες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συνεργάζονται στην κατασκευή του, απειλώντας τες με κυρώσεις ανάλογες εκείνων που έχει επιβάλει σε ρωσικές επιχειρήσεις.

Χθες μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σχολίασε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διακοπούν οι εργασίες του Nord Stream 2 τονίζοντας πως «δεν πρόκειται πλέον για νέο, το ακούμε συνέχεια. Πρόκειται για πολιτική πίεση σε όσους συμμετέχουν στην υλοποίηση του σχεδίου, που όμως συνεχίζεται». Η Ουάσιγκτον στοχεύει, βέβαια, και στην άντληση εσόδων από τις πωλήσεις LNG που, όπως τονίζουν αναλυτές, θα μπορούσαν να μειώσουν το εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα. Σημειωτέον ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει εκ νέου να εισάγει ποσότητες αμερικανικού LNG, τις οποίες είχε διακόψει προ μηνών στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Νέοι τερματικοί σταθμοί

Η συγκυρία φαίνεται ευνοϊκή για το αμερικανικό LNG, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατασκευάζουν νέους τερματικούς σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου αερίου. Χώρες όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, που άλλοτε ανήκαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, έχουν κατορθώσει να μειώσουν τις δαπάνες τους για τις εισαγωγές ενέργειας από τη στιγμή που κατασκεύασαν τερματικούς σταθμούς LNG το 2014 και το 2016 αντιστοίχως.

Συνολικά αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού έξι σταθμοί LNG στην Ευρώπη.

Οπως σχολίασε προσφάτως σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, όλοι αυτοί οι τερματικοί σταθμοί αποτελούν ευχάριστη είδηση για τις αμερικανικές ενεργειακές όπως η Cheniere Energy INC. Το Κρεμλίνο και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αποδίδουν τις πιέσεις της Ουάσιγκτον σε αμιγώς οικονομικά και επιχειρηματικά ελατήρια. Και βέβαια οι περισσότεροι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι το αμερικανικό LNG δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το σαφώς φθηνότερο φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή