Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κατεβάσει τον διακόπτη στη Χαλυβουργική

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να κατεβάσει τον διακόπτη στη Χαλυβουργική

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ημέρες κράτησε η ανακωχή μεταξύ ΔΕΗ και Χαλυβουργικής, η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου στις 4 Δεκεμβρίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι η Χαλυβουργική δεν κατέθεσε σοβαρές προτάσεις ως προς τη ρύθμιση των οφειλών της. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, αμέσως μετά την κυβερνητική παρέμβαση της 4ης Δεκεμβρίου, «πάγωσε» τη διαδικασία απόσυρσης της Χαλυβουργικής από πελάτη της και της έδωσε περιθώριο μέχρι και της 17 του μηνός να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών της, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε η Χαλυβουργική δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης τη Δευτέρα θα προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία άρσης εκπροσώπησης. Η πλευρά της ΔΕΗ δηλώνει ότι για το θέμα έχει ειδοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται εκ του ρόλου του να προχωρήσει στην άρση της εκπροσώπησης και με νόημα τονίζει ότι θα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα οφειλόμενα από τη Χαλυβουργική.

Η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας εμφανιζόταν χθες να μη γνωρίζει τις εξελίξεις, μετέφερε ωστόσο ότι το υπουργείο έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρέμβασης και δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια νέα πρωτοβουλία.

Αντιθέτως, αισιοδοξία επικρατεί στην πλευρά του υπουργείου Ενέργειας σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ και τη δυνατότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ. Αυτό ήταν και το κατ’ εξοχήν αντικείμενο της σύσκεψης, αφού όπως τονίζουν από το υπουργείο Ενέργειας, το εν γένει θέμα της βιωσιμότητας της εταιρείας και της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων είναι αντικείμενο του υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας ενεπλάκη με τη ΛΑΡΚΟ μόνο για το θέμα της ηλεκτροδότησης, η οποία, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, μπορεί να διασφαλισθεί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές. Μόνο από τη μείωση της παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα προκύπτει ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί κατά 10%, κι αυτό, γιατί οι αμοιβές των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι συνδεδεμένες με πριμ παραγωγής, κάτι που το υπουργείο Ενέργειας διαπίστωσε έκπληκτο στην προχθεσινή σύσκεψη. Επιπλέον εξοικονόμηση μπορεί να προκύψει από τον εξορθολογισμό του κόστους προμηθειών της εταιρείας. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι ενώ η ΛΑΡΚΟ πουλάει ακριβά στη ΔΕΗ λιγνίτη από το ορυχείο της Φλώρινας, στο πλαίσιο σύμβασης για τον συμψηφισμό μέρους των οφειλών της από απλήρωτους λογαριασμούς, η ίδια αγοράζει αντίστοιχης ποιότητας λιγνίτη πανάκριβα. Ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να εξορθολογίσει άμεσα το θέμα των συμβάσεων πώλησης και προμήθειας λιγνίτη αντιστοίχως, καθώς επίσης να προχωρήσει άμεσα στη μείωση της παραγωγής σε επίπεδα που να καταργείται το επίδομα παραγωγής για τους εργαζομένους. Οι δύο αυτές δράσεις θα πρέπει να αποτυπώνονται στη νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, παράλληλα με τη δέσμευση της ΛΑΡΚΟ για κατεύθυνση χρηματορροών της από πελάτες της απευθείας στη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή