Σκηνικό πρόωρων εκλογών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότερο το πολιτικό σκηνικό «μυρίζει» εκλογές, καθώς, παρά την αντίθετη ρητορική από το Μαξίμου, τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν πλέον, ανεξαιρέτως, σαν να βρισκόμαστε πριν από κάλπες, έχοντας πάρει κανονική θέση «μάχης». Προς αυτή την κατεύθυνση «δείχνει» πρώτα από όλα, με τη βαρύτητα που έχει αυτό, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος. Ο Πάνος Καμμένος παραβιάζει πλέον καθημερινά τις εντολές Τσίπρα και το λεγόμενο μορατόριουμ μεταξύ τους, επιτιθέμενος σφόδρα στην ΠΓΔΜ και δρώντας τελείως αυτόνομα από τον μεγάλο εταίρο.

Χθες, μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην 1η Στρατιά, «έσπασε» για μία ακόμη φορά τη γραμμή της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι τελευταίες κινήσεις της γείτονος δείχνουν πως «έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις», κάτι που ο ίδιος ερμηνεύει ως «απαξίωση της συνθήκης των Πρεσπών, που έτσι κι αλλιώς είναι νεκρή». Η τοποθέτηση –και αυτό έχει σημασία– ήρθε μόλις λίγες ώρες αφότου κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη νέα διατύπωση στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα για τις αλλαγές στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, που αφορά τη διασπορά.

Ο κ. Καμμένος δεν έμεινε εκεί, αφού προχώρησε σε δήλωση που δικαίως χαρακτηρίστηκε «βόμβα», προαναγγέλλοντας εξελίξεις σε ένα μήνα από τώρα, αφού οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, «εάν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός». Λίγη ώρα μετά, ο ΥΕΘΑ με «διευκρινιστικές δηλώσεις» προχωρούσε σε αναδίπλωση, δηλώνοντας αυτολεξεί πως «είναι δεδομένο ότι αν –ο μη γένοιτο– αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός και ούτε οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού». Παρά το γεγονός ότι η νέα δήλωση έδινε παράταση από έναν έως ενάμιση μήνα στην παραμονή του στην κυβέρνηση –καθώς οι Πρέσπες αναμένεται να έρθουν στην ελληνική Βουλή προς τα τέλη Φεβρουαρίου– η ουσία παραμένει ίδια. Ο κ. Καμμένος έχει αποκολληθεί πλέον από το κυβερνητικό άρμα, με τη δήλωσή του προς τους ενστόλους πως αυτή μπορεί να ήταν η τελευταία του επίσκεψη ως υπουργού να επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

Την ίδια ώρα, η «βεντέτα» με τον κ. Κοτζιά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς ο τέως ΥΠΕΞ χθες επανήλθε με φαρμακερές δηλώσεις εναντίον του κ. Καμμένου, τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικά πεθαμένο».

Το προεκλογικό κλίμα ενισχύεται από όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, με αποκορύφωμα τις σημερινές –παράλληλες– ομιλίες Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Χθες, σε μια «πρόγευση» της σημερινής μάχης, αντηλλάγησαν πύρινες ανακοινώσεις. Αφορμή, τοποθέτηση της Διοικούσας Θεσσαλονίκη της Ν.Δ., η οποία λειτούργησε ως προέκταση στο «πολεμικό» κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη Βουλή. Η περιγραφή της ομιλίας Τσίπρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ως «αντιεκδήλωσης» στο συνέδριο της Ν.Δ. έφερε μπαράζ ανακοινώσεων. Αρχικά από την Κουμουνδούρου, που χαρακτήρισε «εκτός ορίου» την τοποθέτηση, κατηγορώντας παράλληλα τη Ν.Δ. για υπόθαλψη σε «ακροδεξιές κινητοποιήσεις». Τούτο έφερε την αντίδραση της Πειραιώς, που αντέτεινε πως «δεν έχει καμία σχέση με τις αντισυγκεντρώσεις». Τέλος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίσθηκε ενήμερος για την τοποθέτηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη για τις Πρέσπες και τη μη περικοπή των συντάξεων και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.

Koντά στο «ναι» για Πρέσπες το Ποτάμι

Επειτα από ένα σύντομο φλερτ με το «όχι» για τη συμφωνία των Πρεσπών, το Ποτάμι επέστρεψε στην πάγια θέση του υπέρ της συμφωνίας –πλην Αμυρά και Ψαριανού–, όπως αποφάσισε η χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση Κ.Ο. και Πολιτικού Συμβουλίου.Τούτο εισηγήθηκε στην ομιλία του και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Σύντομα οι Eλληνες θα κληθούμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση που δεν είναι εύκολη», ανέφερε αρχικά προσθέτοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων είναι «η πυξίδα για τις αποφάσεις του Ποταμιού». Παράλληλα, επισημάνθηκε πως το Ποτάμι θα περιμένει τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, αυτό ωστόσο δεν επηρεάζει την επί της αρχής θετική στάση του κόμματος. Η μη αναφορά εξάλλου στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ, που αποτέλεσαν και το σημείο εκκίνησης της συζήτησης για πιθανή στροφή του Ποταμιού, είναι ενδεικτική των προθέσεων. Στην εξίσωση τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα των εκλογών, με στελέχη του κόμματος να σημειώνουν πως πιθανή καταψήφιση θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτι που είναι αντίθετο με τη διαχρονική θέση του κόμματος για ολοκλήρωση των εκλογικών κύκλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή