Κρις Θεοφιλίδης: Διευθύνων σύμβουλος Celestyal Cruises

Κρις Θεοφιλίδης: Διευθύνων σύμβουλος Celestyal Cruises

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τιμόνι της Celestyal Cruises από τον Ιούλιο του 2018, ο Κρις Θεοφιλίδης πιστεύει πως η κρουαζιέρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και να προσφέρει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Συζητήσαμε μαζί του για τη δυνατότητα αξιοποίησής της 365 ημέρες τον χρόνο, λόγω του μεσογειακού κλίματος, που επιτρέπει την πραγματοποίηση δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς και για το σημερινό τοπίο στον χώρο της κρουαζιέρας.

Πόσο ανεπτυγμένος είναι ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα μας;

Συνολικά, ο κλάδος της κρουαζιέρας βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, με πολύ θετικές προοπτικές, την κίνηση των επιβατών να αυξάνεται, τη ζήτηση να εντείνεται και τα έσοδα που αποφέρει στην παγκόσμια οικονομία να πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο τομέας ακολουθεί τη διεθνή τάση, σημειώνοντας σταδιακή ανάπτυξη, παρόλο που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ως πηγή επιβατών. Τα τελευταία χρόνια, οι  Έλληνες έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τη φιλοσοφία της κρουαζιέρας, όχι ωστόσο όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Γι’ αυτό, η Celestyal Cruises έχει θέσει ως πρωτεύοντα στόχο να «εκπαιδεύσει» τους  Έλληνες στον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών και να τους φέρει σε επαφή με τα οφέλη του,  δημιουργώντας ειδικές εκστρατείες και προσφορές.

Ποιο είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και ποιο το αδύναμο σημείο;

Αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, με δυνατότητες να αναδειχθεί ένας από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας τόσο παγκοσμίως όσο και στην περιοχή της Μεσογείου. Η μεγάλης έκτασης ακτογραμμή, η μοναδική ομορφιά των νησιών, σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Δυστυχώς, η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδος εντοπίζεται στην αδυναμία ανάπτυξης του Πειραιά ως προορισμού κρουαζιέρας και ως λιμένα home port μεγάλης κλίμακας. Αντίστοιχα, έλλειψη λιμενικών υποδομών παρουσιάζουν τουλάχιστον άλλα έξι εναλλακτικά λιμάνια-προορισμοί. Μέχρι στιγμής δεν μπορούν να φιλοξενηθούν κρουαζιερόπλοια μεγάλου μεγέθους και τα επόμενα διαθέσιμα λιμάνια για τον σκοπό αυτό βρίσκονται στη γειτονική Τουρκία. Για να μπορέσει η χώρα να αποτελέσει αυτοδύναμο προορισμό κρουαζιέρας, θα πρέπει να υλοποιηθούν ενέργειες αναβάθμισης των νησιωτικών λιμανιών ώστε να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια ανεξαρτήτως μεγέθους. Είναι ο μόνος τρόπος να υπερκεραστεί το μεγάλο αυτό εμπόδιο και να πάρει ο κλάδος στην Ελλάδα τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη.

Πιστεύετε πως η Ελλάδα, με όλες τις ιδιαιτερότητές της, όπως πολλά νησιά και μικρά λιμάνια, θα πρέπει να επενδύσει δυναμικά στην κρουαζιέρα ή με μέτρο και σύνεση;

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, με την προϋπόθεση ότι θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές της. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς, ώστε η κρουαζιέρα να αναπτυχθεί ομαλά, ωφελώντας τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τους προορισμούς που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια. Αν το κράτος και οι τοπικοί φορείς συντονίσουν τις δυνάμεις τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών και τη διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών, η επένδυση στην κρουαζιέρα θα είναι ακόμα πιο προσοδοφόρα για την Ελλάδα.

Υπάρχουν κλάδοι τουριστικών επιχειρήσεων που δεν ωφελούνται από τα κρουαζιερόπλοια; Ποιοι κλάδοι έχουν το μεγαλύτερο κέρδος από τον τουρισμό κρουαζιέρας;

Θεωρητικά, ο ξενοδοχειακός και ο τομέας της κρουαζιέρας αποτελούν δύο διαφορετικές μορφές τουρισμού. Είναι όμως κοινά αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο ότι η κρουαζιέρα αποτελεί σημαντικό μοχλό προώθησης ενός προορισμού. Ουσιαστικά, οι επιβάτες «παίρνουν μια πρώτη γεύση» από τον προορισμό και στη συνέχεια επιστρέφουν για να πραγματοποιήσουν διακοπές και να τον γνωρίσουν καλύτερα. Άλλωστε, η Σαντορίνη και η Μύκονος έγιναν αρχικά δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο από τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας. Επομένως, η κρουαζιέρα δεν πλήττει κανέναν άλλο κλάδο, παρά αποτελεί πηγή μελλοντικών επισκεπτών.

Επιπροσθέτως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά αποφέρει και σημαντικά έσοδα σε δημόσια ή ιδιωτικού συμφέροντας τουριστικά αξιοθέατα. Ενισχύει σημαντικά τις οικονομίες των προορισμών, με έναν αυξημένο αριθμό ταξιδιωτών, δίνοντας μια ανάσα στις τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι ξεναγοί έχουν άμεσο και απτό όφελος από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Τέλος, θα μπορούσαν να είναι πολλοί άλλοι κλάδοι ωφελημένοι αν το home port ήταν ανεπτυγμένο (προμήθειες σε εφόδια και τρόφιμα, καθώς και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες, όπως νομικές ή ναυπηγοεπισκευαστικές).

Πού στέκεται η Celestyal Cruises σε αυτό το τοπίο; Και ποιοι οι στόχοι για το μέλλον;

H εταιρεία μας έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει, μέσα από συνεχή και συλλογική εργασία, ένα ισχυρό υπόβαθρο, απαραίτητο για τη μελλοντική εξέλιξη και τον σχεδιασμό της. Κατά τη φετινή τουριστική περίοδο υπερέβη τους στόχους της, ξεπερνώντας τους 100.000 επιβάτες, πραγματοποιώντας δρομολόγια στο Αιγαίο με μόλις δύο κρουαζιερόπλοια, ενώ ταυτόχρονα ενέτεινε τις προσπάθειές της για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για πρώτη χρονιά, η πραγματοποίηση κρουαζιερών επιμηκύνθηκε έως και τον Νοέμβριο.  

Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουμε και το 2019, ξεκινώντας τα δρομολόγιά μας ακόμα νωρίτερα και θα τα επεκτείνουμε μέχρι τον Δεκέμβριο. Στόχος μας παραμένει πάντα η συνεχής βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας διαρκώς νέες πρωτοβουλίες, που να εξασφαλίζουν στους επιβάτες μας μοναδική φιλοξενία και ξέγνοιαστες διακοπές, τόσο εν πλω όσο και στους  προορισμούς που επισκέπτονται.

Υπάρχουν συντονισμένες δράσεις προς την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν των θαλάσσιων προορισμών μας μέσω της κρουαζιέρας;

H Celestyal Cruises έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια αυτή, με σκοπό η Ελλάδα να αποτελεί ελκυστικό προορισμό θαλάσσιων διακοπών 365 ημέρες τον χρόνο. Δυνατότητες υπάρχουν, απαιτείται περαιτέρω δουλειά και συντονισμός από όλους τους εμπλεκομένους. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, συνεργαζόμενοι στενά με το Υπουργείο Τουρισμού, και ευελπιστούμε πως οι τοπικοί φορείς στα νησιά-προορισμούς θα ανταποκριθούν θετικά στις προσπάθειες αυτές. Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής και προχωράμε με πρόθεση να θέσουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.

Θα μοιραστείτε μαζί μας τα πιο δυνατά σημεία της εταιρείας; Τα πιο καθοριστικά για την επιτυχή παρουσία της;

Η Celestyal Cruises έχει εδραιώσει πλέον τη θέση της σε παγκόσμιο επίπεδο, φιλοξενώντας ταξιδιώτες άνω των 140 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ προσφέρει σταθερά ποιοτικές υπηρεσίες και άψογη εξυπηρέτηση, σε εξαιρετικά προνομιακές τιμές, εξασφαλίζοντας στον κάθε επιβάτη εξατομικευμένη εξυπηρέτηση.

Αυτό που τη διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό και την καθιστά κορυφαία είναι το μοναδικό και πολυβραβευμένο προϊόν της, μια πραγματικά αυθεντική ελληνική εμπειρία εν πλω. Ο «Celestyal Τρόπος Διακοπών» περιλαμβάνει άνετη διαμονή, πλήρη διατροφή, απεριόριστα πακέτα κατανάλωσης ποτών και διασκέδαση εν πλω, αλλά και οργανωμένες εκδρομές στους προορισμούς, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή