Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση εξαμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κατ’ επάγγελμα κλοπές οχημάτων και στη συνέχεια  τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν τα ανταλλακτικά τους στην αγορά, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττική. 

Η ομάδα σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δραστηριοποιούνταν στο συγκεκριμένο πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε προ τριών ημερών (11/12/2018) σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και του Κέντρου Αθηνών συνελήφθησαν πέντε εκ των μελών της οργάνωσης, ημεδαποί, ηλικίας από 37 έως και 70 ετών. 

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές-1

Ο 63χρονος αρχηγός και έκτο μέλος της οργάνωσης, είναι υπόδικος στις φυλακές Μαλανδρίνου, αφού είχε συλληφθεί πριν από ένα μήνα ακριβώς, στις 14 Νοεμβρίου από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών για προμήθεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης) βάρους 382 κιλών, η οποία είχε κατασχεθεί στο Εκουαδόρ.

Οπως διαπιστώθηκε ο 63χρονος κατεύθυνε, συντόνιζε και επόπτευε τα υπόλοιπα μέλη, με τη βοήθεια του 37χρονου συγγενή του, επίσης συλληφθέντα. Και οι δύο ήταν «αφανείς» ιδιοκτήτες εταιρειών, που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία τρακαρισμένων οχημάτων και πώλησης εξαρτημάτων αυτών, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είχαν επεκτείνει τον κύκλο εργασιών τους και στον τομέα της ενοικίασης οχημάτων.

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές-2

Κατά τη διάρκεια ερευνών σε σπίτια, οχήματα, αποθήκες και καταστήματα σε περιοχές της Αττικής, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 48 κινητήρες αυτοκινήτων, με πλαστογραφημένους – παραποιημένους αριθμούς πλαισίου, τρία Ι.Χ.Ε. οχήματα, τρία Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, 34 μονάδες ABS, πλήθος από ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση οχημάτων, δύο συσκευές εντοπισμού μηχανημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (GPS Tracker), μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών αυτοκινήτων, εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων, το χρηματικό ποσό των 3.720 ευρώ. 

Η δράση 

Κατά κύριο λόγο, διέθεταν στις εταιρείες τους οχήματα που χαρακτηρίζονται ως εμπορικά, συνήθως χαμηλού κυβισμού και για το λόγο αυτό ανέθεταν στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης να αφαιρούν τέτοιου είδους οχήματα, τα οποία στη συνέχεια διέθεταν στις εταιρείες τους. Η έδρα της επιχείρησης είχε μετατραπεί σε «στρατηγείο» της οργάνωσης, όπου σχεδιάζονταν, όλα τα ζητήματα σχετικά με την λειτουργία της.

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές-3

Κατά τη συνήθη δραστηριότητά τους, αγόραζαν τρακαρισμένα οχήματα, με σοβαρές συνήθως υλικές ζημιές και βλάβες, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Με τα εξαρτήματα που προέρχονταν από τα κλεμμένα οχήματα, τα επισκεύαζαν. Στην συνέχεια, είτε τα πωλούσαν, είτε τα χρησιμοποιούσαν στις εταιρείες ενοικιάσεων που διέθεταν, προς ενοικίαση . Επιπλέον, για τις τυχόν επισκευές που χρειάζονταν τα οχήματα των εταιρειών τους, επίσης χρησιμοποιούσαν ανταλλακτικά από τα κλεμμένα οχήματα.

Τα μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει τη διάπραξη των κλοπών των οχημάτων, ήταν εφοδιασμένα με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων), καθώς και με παρεμβολείς σημάτων ( jammer ), προκειμένου να επιτυγχάνουν το σκοπό τους στον απολύτως απαραίτητο χρόνο, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες εντοπισμού και σύλληψής τους. 

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές-4

Οι κλοπές που διέπρατταν δεν ήταν ούτε ευκαιριακές, ούτε τυχαίες, αλλά κατόπιν «παραγγελιών» του αρχηγού.

Προκειμένου να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των κλεμμένων οχημάτων, είτε από τους ιδιοκτήτες, είτε από τις αστυνομικές αρχές, αρχικά τα μετέφεραν σε απομονωμένα σημεία και στη συνέχεια προχωρούσαν σε εξονυχιστική έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, που υπήρχαν στο εσωτερικό τους. Τα οχήματα τα άφηναν σταθμευμένα στα παραπάνω σημεία για λίγες ημέρες και στην συνέχεια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα μετέφεραν σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Αττικής, όπου τα παρέδιδαν σε έτερα μέλη της ίδιας οργάνωσης.

Κύκλωμα κλοπής αυτοκινήτων: Τα ναρκωτικά από το Εκουαδόρ και οι «παραγγελιές» του αρχηγού από τις φυλακές-5

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 16 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ εκτιμάται η συμμετοχή τους σε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις, λειτουργώντας με την ίδια μεθοδολογία. Η έρευνα συνεχίζεται για την διαπίστωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και την ταυτοποίηση των οχημάτων, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που κατασχέθηκαν.

Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηαμτιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές – τετελεσμένες και σε απόπειρα – , πλαστογραφίες, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Βάσει της σχηματισθείσας οε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία τους παρέπεμψε στην κύρια ανάκριση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή