Σπεύδουν να «κρυφτούν» από την εφορία οι πλούσιοι Κινέζοι

Σπεύδουν να «κρυφτούν» από την εφορία οι πλούσιοι Κινέζοι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν σε μια οικονομία που τυπικά είναι κομμουνιστική. Πλούσιοι Κινέζοι σπεύδουν να προφυλάξουν τα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει σε καταπιστεύματα στο εξωτερικό, διότι από τον Ιανουάριο θα τεθούν σε ισχύ νέοι φορολογικοί νόμοι που, μεταξύ άλλων, θέτουν στο στόχαστρο περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τράπεζα της Σιγκαπούρης έχει καταγράψει αύξηση των Κινέζων πελατών που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν υπερπόντια καταπιστεύματα κατά 35% το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο επικεφαλής της μονάδας σχεδιασμού πλούτου της τράπεζας, Γουν Σίου Λι, λέει πως ο αριθμός των αιτημάτων για παροχή πληροφοριών για την ίδρυση ενός καταπιστεύματος, το οποίο προσφέρει «ευκαιρίες φορολογικού σχεδιασμού», έχει διπλασιαστεί μετά τον Αύγουστο του 2018.

Η μεταρρύθμιση

Η φορολογική μεταρρύθμιση του Πεκίνου, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, έχει ως στόχο τη μείωση της φορολογίας για πολίτες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και την αύξησή της για τους πλουσιότερους. Παράλληλα, όμως, η μεταρρύθμιση δημιουργία ευκαιρίες και για συμβούλους, τραπεζίτες και δικηγόρους οι οποίοι ειδικεύονται στην ίδρυση καταπιστευμάτων που απομακρύνουν τον υπερπόντιο πλούτο από την απόχη της εφορίας. Καθώς οι Κινέζοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι, ο ιδιωτικός πλούτος υπολογίζεται ότι έχει εκτοξευθεί στα 21 τρισ. δολάρια το 2017, η πρακτική της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και η αλλαγή φορολογικής έδρας έχουν γίνει πλέον συνήθεις.

Σπεύδουν να «κρυφτούν» από την εφορία οι πλούσιοι Κινέζοι-1

Παρ’ όλο που το Πεκίνο έχει ενισχύσει τους ελέγχους για την εξαγωγή κεφαλαίων, τα περιουσιακά στοιχεία Κινέζων που βρίσκονται στο εξωτερικό θα υπερβούν το 2018 το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Boston Consulting Group. Ορισμένοι πλούσιοι Κινέζοι χρησιμοποιούν ήδη καταπιστεύματα.

Η Γου Γιαγιούν, εργολάβος με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 7,5 δισ. δολάρια, ελέγχει περίπου τη μισή από την περιουσία της σε ακίνητα μέσω ενός οικογενειακού καταπιστεύματος. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, τον Νοέμβριο μετέφερε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της σε ένα νέο καταπίστευμα που έχει ιδρύσει στο όνομα της κόρης της. Αλλο παράδειγμα είναι ο Ζανγκ Σιπίνγκ, ο οποίος χρησιμοποιεί καταπίστευμα που έχει στις Νήσους Κέιμαν όπου έχει τοποθετήσει το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου στην Κίνα. Η δημιουργία ενός καταπιστεύματος, όπου τα περιουσιακά στοιχεία ελέγχονται από τρίτους καταπιστευματοδόχους, ενδέχεται να περιορίσει ορισμένες φορές τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων από τους δικαιούχους. Ωστόσο, η δημιουργία καταπιστεύματος μπορεί να προφυλάξει από την εφορία μέχρι και το 20% των κερδών που προέρχονται από ξένες εταιρείες.

Μαζεύουν στοιχεία

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι που έχουν πολύ δουλειά ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και οι Κινέζοι εφοριακοί. Εκπρόσωπος Τύπου της κυβερνητικής υπηρεσίας, που απαντάει στις απορίες φορολογουμένων, ανακοίνωσε πως έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα πολιτών για παροχή πληροφοριών.

Τον Σεπτέμβριο η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει διεθνή συμφωνία για παροχή δεδομένων, η οποία επιτρέπει στους Κινέζους εφοριακούς να ελέγχουν πολύ πιο εύκολα περιουσιακά στοιχεία Κινέζων στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο η νέα συνθήκη απέφερε και το πρώτο «θύμα», την τηλεοπτική αστέρα Φαν Μπινγκμπίνγκ, η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο και φόρο συνολικού ύψους 129 εκατ. δολαρίων. «Ορισμένες πρόσφατες υποθέσεις στην Κίνα έχουν προκαλέσει πανικό», λέει ο Τζέισον Μι, στέλεχος στην Ernst & Young στο Πεκίνο, ο οποίος βοηθάει πελάτες να προετοιμαστούν για τη νέα νομοθεσία. «Κινέζοι επιχειρηματίες προσπαθούν με αγωνία να δουν τι μπορούν να κάνουν την τελευταία στιγμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή