Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/12/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Ακρως ενδιαφέρουσα και με μηνύματα, οι αποδέκτες των οποίων δεν κάθονταν μόνο στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ήταν η ομιλία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου για τον προϋπολογισμό (φωτ.). Αφού υπεραμύνθηκε των επιδόσεων και των μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση, τόνισε: «Ωστόσο, τα παραπάνω ή θα είναι μια διαρκής κατάκτηση, χωρίς να χάσουμε τον βηματισμό μας και να επαναπαυτούμε, ή, διαφορετικά, θα διολισθήσουμε ξανά στο παρελθόν. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μετασχηματισμών, των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων προσωπικά τον θεωρώ μονόδρομο. Η διατήρηση και η ενδυνάμωση των έως σήμερα αλλαγών, αντί του “ξηλώματος” ή του πισωγυρίσματος, που ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν η μοναδική απόδειξη ανάκτησης της κυριαρχίας μας, θα αποτελέσει ένα νέο πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και συγκλίσεων, αλλά και ένα πεδίο αναμέτρησης διαφορετικών κουλτούρων για την κατεύθυνση της κοινωνίας μας».

Οι πρωτοβουλίες του Γενικού Χημείου του Κράτους

Από τη δημοσιοποίηση της αντίδρασης της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών, η οποία δικαιολογημένα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, φέρεται να ενημερώθηκε το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο ρυθμίσεων για τους περιορισμούς στις ζυθοποιίες που απέστειλε το Γενικό Χημείο του Κράτους στις επιχειρήσεις. Οπως πληροφορείται η στήλη, χθες το βράδυ, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε κυρίως στο Διαδίκτυο, στελέχη από το γραφείο της αρμόδιας υφυπουργού κ. Παπανάτσιου επικοινώνησαν με την Ενωση και από εκεί έμαθαν για τις… πρωτοβουλίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Νέα εμφάνιση σορτάκηδων στη μετοχή της Alpha

Eπανεμφανίστηκε το βρετανικό fund Oceanwood στις short θέσεις που συντηρούνται στην Alpha Bank, με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να δείχνουν ότι κατέχει το 0,50% επί των μετοχών της (10 εκατ. ευρώ). Αρνητικές θέσεις στην τράπεζα διατηρεί και το Lansdowne Partners, οι οποίες φτάνουν το 0,51%, ενώ τις μεγαλύτερες short θέσεις συγκεντρώνει η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες διαμορφώνονται στο 3,38%. H απουσία ακόμη μιας αποφασιστικής λύσης για τη μείωση των NPLs ελληνικών τραπεζών κρατάει «ενεργές» τις διαθέσεις των short funds.

Το 2ο υψηλότερο χρέος παγκοσμίως έχει η Ελλάδα

Στα 184 τρισ. δολ. ή στο 225% του ΑΕΠ έφτασε το παγκόσμιο χρέος το 2017, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΔΝΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Κατά μέσον όρο, το χρέος του κόσμου αντιστοιχεί σε 86.000 δολάρια κατά άτομο, περίπου 2,5 φορές πάνω από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα. Σε απόλυτους όρους, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία είναι οι τρεις μεγαλύτεροι δανειστές. Οσο για την Ελλάδα, καμία έκπληξη: με βάση τα στοιχεία του 2016 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (μετά την Ιαπωνία) σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ (με 183,45%). Αυτή την αρνητική πρωτιά δύσκολα θα την αποχωριστούμε.

Απεργούν ενόψει ιδιωτικοποίησης

Σε προειδοποιητική 24ωρη απεργία προχωράει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται είτε μέσω εταιρειών εργολάβων είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών στις εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Με το ίδιο αίτημα είχαν προηγηθεί επαφές των πρωτοβάθμιων σωματείων των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών με τους συναρμόδιους υπουργούς. Η πίεση που ασκείται μέσω της απεργιακής κινητοποίησης στοχεύει, σε πρώτη φάση, σε δέσμευση της κυβέρνησης ενόψει της οριστικής μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία Snam – Εnagas – Fluxys που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στη ΔΕΠΑ όσο και στον ΔΕΣΦΑ και λιγότερο στα ΕΛΠΕ υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι με εργολαβική σχέση, καθώς οι προσλήψεις μέσω εργολάβων ήταν το «παράθυρο» που αξιοποίησαν κυβερνήσεις και διοικήσεις για να «βολέψουν» ημετέρους μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή