80 χρόνια πριν στην «Κ» 16.XIΙ.1938

80 χρόνια πριν στην «Κ» 16.XIΙ.1938

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ: Το γερμανικόν αεροπλανοφόρον «Κόμης Ζέππελιν» καθειλκύσθη εις το Κίελον την 8ην Δεκεμβρίου . Εις την τελετήν [φωτ.] παρέστησαν ο Καγκελλάριος Χίτλερ και ο στρατάρχης Γκαίριγκ. […]. Η Γερμανία πρόκειται να ναυπηγήση και δεύτερον αεροπλανοφόρον του αυτού εκτοπίσματος. Επίσης, αγγέλλεται εκ Κιέλου ότι η Γερμανία θα ναυπηγήση λίαν προσεχώς νέον πολεμικόν των 35.000 τόννων, […] το οποίον […] θα είναι το μεγαλείτερον του γερμανικού στόλου.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ: «Η Νοτιοσλαυία περιστοιχίζεται από φίλους και καλούς γείτονας. Εις τας διεθνείς μας σχέσεις δεν ζητούμεν τίποτε από τους ξένους αλλά και ουδέ σκεπτόμεθα να παραχωρήσωμεν έστω και σπιθαμήν γης. Ολοι γνωρίζουν ότι τα νοτιοσλαυικά σύνορα εχαράχθησαν με αίμα και μόνον με αίμα θα ήτο δυνατόν να μεταβληθούν. Με ουδένα εκ των γειτόνων μας θα διαπραγματευθώμεν επί της χαράξεως των συνόρων μας. Αλλά ζώμεν και επιθυμούμεν να ζώμεν πάντοτε φίλοι με όλους τους γείτονας. Η συμμαχία μας μετά της Ελλάδος, της Ρουμανίας και της Τουρκίας εις το πλαίσιον της Βαλκανικής Συνεννοήσεως εγγυάται διά τα βαλκανικά σύνορα» [Μ. Στογιαντίνοβιτς, πρωθυπουργός Γιουγκοσλαβίας].

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΙΜΩΝ: Διά συμβάσεως υπογραφείσης μεταξύ των υπουργών Γεωργίας και Οικονομικών, ως εκπροσώπων του Δημοσίου, αφ’ ενός, και της Αγροτικής Τραπέζης, αφ’ ετέρου, απεφασίσθη, κατόπιν προτάσεως της Διοικούσης Επιτροπής του Οργανισμού Βάμβακος, η ανάθεσις εις την Αγροτικήν Τράπεζαν της συγκεντρώσεως μέχρι 2.000.000 οκάδων βάμβακος προς υποστήριξιν των τιμών αυτών. […] Η προσφυγή εις το μέτρον τούτο θα πείση όλους ότι η Κυβέρνησις και αποφασισμένη είναι και τα μέσα διαθέτει διά να επιβάλη την χαραχθείσαν πολιτικήν εις τα ζητήματα του βάμβακος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή