«Πρεμιέρα» αύριο, στη νέα της έδρα, για την Eθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

«Πρεμιέρα» αύριο, στη νέα της έδρα, για την Eθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει, έστω και με ελλείψεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) στη νέα της έδρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και προσφέρει πρόσβαση στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό σε διευρυμένες συλλογές, σύγχρονες υπηρεσίες και στο δανειστικό τμήμα. Από αύριο Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και να δανείζονται βιβλία λογοτεχνίας και δοκίμια στο ειδικό δανειστικό τμήμα. Μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση και στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης.

Επίσης, την ίδια μέρα θα επαναλειτουργήσει και το Βαλλιάνειο Μέγαρο ως αναγνωστήριο εφημερίδων και πύλη πληροφόρησης με υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Οι ελλείψεις στο προσωπικό αντανακλώνται στα ωράρια λειτουργίας που διαμορφώνονται από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και για τα δύο κτίρια. Τα αναγνωστήρια του δανειστικού τμήματος θα παραμένουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου μετεγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ, που υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το ΙΣΝ υποστήριξε την ΕΒΕ στη μετάβασή της με δωρεά, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν και οι ψηφιακές της υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής, στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης συγκαταλέγονται: το ενιαίο σύστημα πιστοποίησης αναγνωστών, η πλατφόρμα ψηφιακών συλλογών, ο νέος ιστοχώρος, ο νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, η υπηρεσία ενιαίας αναζήτησης πηγών και το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο. Για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και των τεκμηρίων πρέπει ο καθένας να πιστοποιείται ως εγγεγραμμένος αναγνώστης στο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης αναγνωστών της ΕΒΕ. Ολοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της ΕΒΕ, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο εκατομμυρίων άρθρων και βιβλίων. Για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται ο αναγνώστης να είναι πιστοποιημένος, εφόσον γίνεται χρήση τους μέσω του δικτύου της ΕΒΕ εντός των κτιρίων της. Ωστόσο, οι πιστοποιημένοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και εξ αποστάσεως, σε όποιες από τις πηγές επιτρέπεται.

​​Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364. Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του τμήματος Χειρογράφων στη διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικά στους αριθμούς 213-09.99.920 / 213-09.99.921.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή