Ενα παγωτό στα Σκόπια, 50 χρόνια πριν

Ενα παγωτό στα Σκόπια, 50 χρόνια πριν

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τους πρόσφατους βλακώδεις και αλυτρωτικούς κομπασμούς του κ. Ζάεφ, θυμήθηκα ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από περίπου 50 χρόνια. Περνούσα τότε, με το αυτοκίνητό μου, από τη Γιουγκοσλαβία με προορισμό την Ευρώπη. Σταμάτησα όμως στην πόλη των Σκοπίων, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από έναν δυνατό σεισμό. Εκανα μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο, για να δω, από επιστημονικό ενδιαφέρον, τις ζημιές των διαφόρων κτιρίων.

Μετά θελήσαμε να φάμε ένα παγωτό και σταμάτησα μπροστά σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο, που διαφήμιζε με φωτογραφίες παγωτά. Ηρθε αμέσως μια γυναίκα που μας ρώτησε, στα γιουγκοσλαβικά, τι επιθυμούμε. Φυσικά δεν καταλάβαμε τίποτε, αλλά εγώ της είπα «μόλιμ» (παρακαλώ) και της έδειξα τα παγωτά. Αυτή χαμογέλασε και μας έφερε τα παγωτά. Τα φάγαμε, πληρώσαμε και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε. Τότε εγώ, για να κάνω επίδειξη των γνώσεών μου στα γιουγκοσλαβικά, της είπα: «χβάλα» (ευχαριστώ). Αυτή, αφού έριξε μια φοβισμένη ματιά στα πέριξ, έσκυψε και μας είπε σιγανά και στα ελληνικά: «Εγώ σας ευχαριστώ». Εγώ τότε έκπληκτος τη ρώτησα: «Είσαστε Ελληνίδα;». «Ναι», αποκρίθηκε αυτή «και είμαστε πολλοί Ελληνες εδώ, αλλά απαγορεύεται αυστηρά να μιλάμε την ελληνική γλώσσα, γι’ αυτό και δεν σας μίλησα προηγουμένως»!!!

Αναρωτιέμαι, μήπως θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να στείλει θερμούς χαιρετισμούς στους Ελληνες της FYROM, που, στο κάτω κάτω της γραφής, είναι και οι μόνοι πραγματικοί Μακεδόνες της περιοχής;

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή