Αθήνα – Σκόπια: ακόμη χειρότερα

Αθήνα – Σκόπια: ακόμη χειρότερα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπεύδω να αναγνωρίσω την αυθαιρεσία της σκέψης στην οποία θα υποβάλω, εκπαιδευτικά μόνον, την κρίση σας. Πρώτον. Αν λέγαμε στα Σκόπια να ενωθούν με την πραγματική Μακεδονία, αυτή που έχουμε εμείς εδώ, πώς θα αντιδρούσαν; Το λογικό είναι να το δεχθούν όλοι όσοι αισθάνονται «Μακεδόνες». Δεν θα το δεχθούν όσοι αισθάνονται –και είναι– Βούλγαροι, οι οποίοι θα προτιμήσουν την ένωσή τους με τη Βουλγαρία. Εξίσου απορριπτικοί θα είναι και οι –χωρίς καμία αμφιβολία– Αλβανοί, που θα προτιμήσουν να τροφοδοτήσουν το όνειρο της «μεγάλης πατρίδας». Οσοι πάλι αισθάνονται –και προφανώς είναι– περισσότερο Σέρβοι, παρά «Μακεδόνες», θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στην πραγματική Σερβία ή, έστω, στο αυτόνομο Κόσοβο.

Αν γίνονταν αυτά, θα λέγαμε «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Παραδόξως, μάλιστα, θα αφορούσε την πραγματική ζωή και όχι το τέλος του παραμυθιού. Πλην όμως, στη συμφωνία των Πρεσπών (άρθρο 7, παρ. 1) γράφει πως «τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά».

Δεύτερον. Δανείζομαι φράση από το προχθεσινό άρθρο του κ. Νίκου Μέρτζου στην «Κ», όπου αναφέρεται ότι η κ. Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας είπε, μόλις το 2017, τα ακόλουθα: «Με τους Μακεδόνες συναδέλφους (επισήμους δηλαδή!) μιλήσαμε χωρίς μεταφραστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διάλογος είναι τόσο εύκολος. Είμαστε τόσο κοντά, μιλάμε την ίδια γλώσσα, μιλάμε τα βουλγαρικά».

Αν λοιπόν οι Βούλγαροι των Σκοπίων (με ειδικό, βουλγαρικό, διαβατήριο μάλιστα) συνεννοούνται άπταιστα στα βουλγαρικά· αν οι Αλβανοί τα λένε μια χαρά στη γλώσσα τους και αν οι σλαβόφωνοι επικοινωνούν εξίσου καλά στα σερβικά και στα βουλγαρικά, που βρίσκονται τα «μακεεδονίτικα»;

Τρίτον και πολύ σοβαρό: τα περί γλώσσας που βιαστικά παραχώρησε ο κ. Τσίπρας αποτελούν χοντροκομμένη παρέμβαση στα ζητήματα του κρατιδίου. Τα «μακεδονικά» για τα οποία έγραψαν στη συμφωνία είναι η γλώσσα όσων απομένουν όταν αφαιρεθούν οι μειονότητες που κατοικούν μεν σε περιοχές του κρατιδίου, ευχαρίστως όμως θα αναγνώριζαν τη γειτονική τους κρατική υπόσταση. Σεβαστή. Οργανώθηκαν πάντως μετά τον πόλεμο με την καθοδήγηση του τιτοϊσμού. Κανένα λόγο δεν είχαμε και δεν έχουμε να γίνουμε εμείς οι συνεχιστές του. Αν τόσο «καίγονται» οι Αμερικανοί, μπορούσαν να προχωρήσουν και χωρίς τη βοήθειά μας. Τελικά, όσο δίκιο κι αν είχε ο κ. Μητσοτάκης όταν είπε «δεν θα διχάσω τους Ελληνες για να ενώσω του Σκοπιανούς», ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει και τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων να χαλάσει και να καταστρέψει όσα το κρατίδιο κουτσοκατάφερνε χωρίς εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή