Νέες φορολογικές αδικίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε γράψει πολλές φορές για τη χρόνια αδικία του φορολογικού συστήματος, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα. Ενώ το άρθρο 4, που έχει τίτλο «Ισότητα των Ελλήνων», προβλέπει ότι «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», οι πολίτες φορολογούνται αναλόγως με την προέλευση των εισοδημάτων τους. Αλλα πληρώνουν οι μερισματούχοι, άλλα όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, λιγότερα όσοι ζουν από τόκους κ.λπ. Αναλογικώς, τα περισσότερα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, που είναι και οι μόνοι που συνεισφέρουν με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές.

Τώρα, χάρη στη λαοσωτήριο, η αδικία επεκτείνεται. Το άρθρο 4 του Συντάγματος δεν ισχύει πλέον ούτε για όλους τους εργαζομένους. Υπάρχουν εκείνοι που πληρώνουν με τους γνωστούς φορολογικούς συντελεστές (29%, 37%, 45%), συν την εισφορά αλληλεγγύης (2,5% έως 6,5%), και υπάρχουν οι πελάτες της κυβέρνησης που θα πληρώσουν flat tax 20%.

Εκδόθηκε, λοιπόν, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι «σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή του ως άνω ποσού, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013)».

Θα συμφωνήσουμε ότι εκλογές έρχονται και η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει όσα απομεινάρια ψηφοφόρων τής έχουν απομείνει. Ισχύει όμως κι αυτό που επεσήμανε και ο αναπληρωτής καθηγητής Αστικού Δικαίου κ. Αντώνης Καραμπατζός ο οποίος ανέδειξε το θέμα: «Τόσα χρόνια, με μνημόνια, ταραχές, θυσίες, ο πελατειασμός ζει και βασιλεύει και μας πηγαίνει από “θρίαμβο” σε “θρίαμβο”, από προεκλογική εκστρατεία σε προεκλογική εκστρατεία. Στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα των ελλειμμάτων, η αρχή της ισότητας μεταφράζεται στο “όποιος πρόλαβε, τον Κύριο οίδε” ή “ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν”…» (Facebook 6.12.2018).

«Είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας», είπε ο πρωθυπουργός για την επιστροφή των αναδρομικών (7.11.2018). Εστω, αλλά με flat tax 20% επιβαρύνεται περισσότερο ο λοχίας μόνιμης θητείας από τον στρατηγό και ο λέκτορας από τον τακτικό καθηγητή. Κι αυτό ειδικά σε περίοδο υπερβολικών βαρών για τους υπόλοιπους, διογκώνει το αίσθημα της φορολογικής αδικίας, το οποίο πολλοί χρησιμοποιούν για φορολογική ανυπακοή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή