Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι, έκκληση Μακρόν για «ηρεμία»

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι, έκκληση Μακρόν για «ηρεμία»

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να κατέβουν και σήμερα Σάββατο στους δρόμους του Παρισιού παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, εμφανίζονται οι διοργανωτές των «κίτρινων γιλέκων» που καλούν και πάλι σε συγκεντρώσεις στο Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας. Η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία» ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαμήνυσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Εδωσα μια απάντηση» στα αιτήματα που προέβαλαν οι διαδηλωτές, είπε ο Μακρόν από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.

«Ο διάλογος (…) δεν γίνεται με κατάληψη δημόσιων χώρων και με βιαιοπραγίες», πρόσθεσε.

Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν για αύριο την «Πέμπτη Πράξη» των κινητοποιήσεών τους, μετά από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές όμως τάσσονται υπέρ της διακοπής των κινητοποιήσεων, με αφορμή και την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την περασμένη Τρίτη.

Ο Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι στο διάγγελμά του, την Δευτέρα, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα «νόμιμα και ειλικρινή αιτήματα» των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η αύξηση, κατά 100 ευρώ, του κατώτατου μισθού.

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι, έκκληση Μακρόν για «ηρεμία»-1

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Γάλλους να μιλήσουν συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις επόμενες εκλογές. Ομως «σε καμία περίπτωση, αυτό που έγινε δεν πρέπει να οδηγήσει στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από 18 μήνες», πρόσθεσε.

Αποφασισμένα τα «κίτρινα γιλέκα»

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να κατέβουν και αύριο στους δρόμους του Παρισιού παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, εμφανίζονται οι διοργανωτές των κίτρινων γιλέκων που καλούν και πάλι σε συγκεντρώσεις αύριο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί στο Παρίσι, έκκληση Μακρόν για «ηρεμία»-2

Και αυτό παρά τις ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν -κυρίως την αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό- και τις εκκλήσεις για «αναστολή» της κινητοποίησης σ' ένα πλαίσιο τρομοκρατικής απειλής που έχει αναβιώσει μετά την επίθεση στο Στρασβούργο την Τρίτη που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε (…) Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δηλώνει σήμερα ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Αυτό που έκανε ο Μακρόν τη Δευτέρα, είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε διότι αρχίζει να δίνει κάτι και, προερχόμενο απ' αυτόν, είναι ασυνήθιστο».

Στο Facebook, κύριο δίαυλο κινητοποίησης του κινήματος, οι πολυάριθμες εκκλήσεις για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για πέμπτο διαδοχικό Σάββατο συνασπίζουν χιλιάδες πρόσωπα.

«Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε, δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο για να διαδηλώσουμε. Κίτρινα γιλέκα, όλοι μαζί ενωμένοι το Σάββατο», έγραφε μια από τις ομάδες του κινήματος στο Facebook.

Χθες το βράδυ, ο δράστης της επίθεσης εναντίον της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Στρασβούργου, ο Σερίφ Σεκάτ, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Ωστόσο ορισμένοι προωθούν τον κατευνασμό.

Η ένωση «Ρομπέν των Λεωφορείων», η οποία μετέφερε τρεις φορές στο Παρίσι «κίτρινα γιλέκα» από τη βόρεια Γαλλία, ματαίωσε τις αυριανές αναχωρήσεις, ένδειξη πως οι διαδηλωτές «δεν έχουν κινητοποιηθεί για να πάνε στο Παρίσι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμπό Βερόν, πρόεδρος της ένωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις βίαιες ομάδες που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών θα προστατεύουν μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και θα εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο.

«Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπιές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι τα καταστήματα στην πρωτεύουσα θα πληγούν λιγότερο αυτό το Σάββατο απ' ό,τι τα τρία προηγούμενα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε εξάλλου σήμερα στον ραδιοσταθμό Europe 1: «Θα προτιμούσα οι δυνάμεις της τάξης να κάνουν την αληθινή δουλειά τους, δηλαδή να καταδιώκουν τους εγκληματίες, να μειώνουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο μάλλον, παρά να πρέπει να εξασφαλίζουν τη λειτουργία των διασταυρώσεων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας».

Επίσης μια προσωπικότητα της δεξιάς αντιπολίτευσης, ο Ξαβιέ Μπερτράν, εξέφρασε ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες σκηνές βίας αύριο: «Κάθε φορά που τα κίτρινα γιλέκα θέλουν να διαδηλώσουν, άλλοι έρχονται πίσω τους (…) και σπάνε».

Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, η νομαρχία του Παρισιού ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα 8.000 στελέχη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή