Πτώση στο Χ.Α., πιέσεις στις τράπεζες

Πτώση στο Χ.Α., πιέσεις στις τράπεζες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και περιόρισε τις ισχυρές απώλειες που σημειώθηκαν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης και κατάφερε και κράτησε αντιστάσεις προς το τέλος έτσι ώστε να μη χαθούν οι 640 μονάδες, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε άλλη μία πτωτική συνεδρίαση, η οποία φέρνει την αγορά όλο και πιο μακριά από την ελπίδα για «κάτι καλό» στο φίνις του 2018. Η σχεδόν απόλυτη απουσία των αγοραστών, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα στα απελπιστικά χαμηλά επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το δυναμικό ξεκίνημα του Δεκεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 645,24 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -1,48%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,36%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -1,21%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 465,16 μονάδες (έχοντας αγγίξει έως και το -2,99% νωρίτερα) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,1 εκατ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,53%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση σημείωσε άνοδο 0,14%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 2,23%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι υπόλοιπες συνεδριάσεις που απομένουν για το 2018 δύσκολα θα μπορέσουν να «μαζέψουν» σημαντικά τις απώλειες από τις αρχές του έτους, ειδικά τη στιγμή που η απουσία των αγοραστών είναι «ηχηρή» και επιμένει, δίνοντας τη σκυτάλη έτσι σε μια δύσκολη αρχή για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, η επόμενη χρονιά έχει ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες που η εξέλιξή τους θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομική και χρηματιστηριακή πορεία της χώρας. Η εκπόνηση των επιχειρηματικών πλάνων μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος στις αγορές ομολόγων είναι τα βασικά θέματα σε μικρο- και μακρο- επίπεδο. Βέβαια, πριν από οτιδήποτε άλλο υπάρχουν οι εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019. Η πρώτη εκτίμηση για το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς είναι ότι η αγορά θα παραμείνει σε εύρος διακύμανσης με τους υπάρχοντες τζίρους. Το ανοδικό περιθώριο εύκολα μπορεί να πληρώσει τιμές κοντά στις 900 μονάδες, αυτό ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας συναλλακτικής δυναμικής. Στο αρνητικό σενάριο η περιοχή των χαμηλών του 2016 (420 μονάδες) είναι η έσχατη ζώνη στήριξης με πρώτο ενδιάμεσο στάδιο τις 520 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή