Αρση πρόσθετων δασμών σε αμερικανικά Ι.Χ. από Κίνα

Αρση πρόσθετων δασμών σε αμερικανικά Ι.Χ. από Κίνα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο αποφάσισε να αναστείλει την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της 90ήμερης εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον. Οι επιπλέον δασμοί 25% θα οδηγούσαν από τον Ιανουάριο στο 40% τη συνολική φορολόγηση των εισαγωγών 144 οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. Μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης, όμως, οι δασμοί θα παραμείνουν στο 15% –που ίσχυε προ εμπορικού πολέμου– για το α΄ τρίμηνο του έτους. Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επισημαίνει επίσης πως ελπίζει να σημειωθεί πρόοδος στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις ώστε να απομακρυνθούν οι δασμοί που έχουν επιβάλει η μια κυβέρνηση στην άλλη.

Οι ΗΠΑ έχουν φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Κίνα με ένα επιπλέον 25% και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων με 10%. Οι εκτιμήσεις για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ήδη δυσοίωνες λόγω της εμπορικής αντιπαράθεσης των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Αναλυτές της UBS υπολογίζουν πως εάν δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δυο κυβερνήσεων μέσα σε αυτήν την 90ήμερη εκεχειρία, τότε οι πωλήσεις κινεζικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ μπορεί να μειωθούν έως και 12%, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Βέβαια, η Κίνα εξάγει πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ απ’ όσα εισάγει από αυτές. Η Κίνα, δηλαδή, εξήγαγε πέρυσι 53.300 οχήματα στις ΗΠΑ και εισήγαγε 280.208 οχήματα από τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του έτους, όμως, οι ΗΠΑ έχουν φορολογήσει τις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα συνολικής αξίας άνω των 250 δισ. δολαρίων. Λόγω αυτών των μέτρων, ο υπόλοιπος κόσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική προστατευτισμού που ασκεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η επιβολή δασμών αυξάνει τις τιμές των προϊόντων σε μια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή