Ζωντανός και πλουσιότερος ο αγνοούμενος σεΐχης

Ζωντανός και πλουσιότερος ο αγνοούμενος σεΐχης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι ο σεΐχης Μοχάμεντ αλ Αμουντί ήταν αγνοούμενος για περισσότερο από τετρακόσιες ημέρες, όταν χθες επιβεβαιώθηκε ότι είναι ζωντανός, βρήκε την περιουσία του αυξημένη κατά 6%, φτάνοντας τα 8,3 δισ. δολάρια. Βρίσκεται υπό κράτηση κατηγορούμενος από τη σαουδική κυβέρνηση για διαφθορά και δωροδοκία. Οσο ο Μοχάμεντ αλ Αμουντί ήταν αγνοούμενος, το μέλλον των περίπου 70.000 ανθρώπων που απασχολεί στις επιχειρήσεις του ήταν αμφίβολο. Ωστόσο, η αυτοκρατορία του άνθησε και ειδικότερα οι πωλήσεις του διυλιστηρίου στη Σουηδία, του οποίου είναι μοναδικός μέτοχος, εκτοξεύθηκαν κατά 30%.

Ο σεΐχης έχει περιουσία αξίας 7,6 δισ. δολαρίων εκτός των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας, που συνδέεται άμεσα με κυβερνητικά συμβόλαια που έπαιρνε κατά την περίοδο βασιλείας του Φαντ. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σεΐχη βρίσκεται στη Σουηδία, όπου είναι ο μοναδικός μέτοχος του διυλιστηρίου Preem αξίας 5 δισ. δολαρίων. Το Preem, μαζί με την εταιρεία που πραγματοποιεί έρευνες πετρελαϊκών κοιτασμάτων αξίας 835 εκατ. δολαρίων, ακίνητη περιουσία και διάφορες βιομηχανικές επιχειρήσεις που του ανήκουν, τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σουηδία. Ο σεΐχης δεν ήταν παρών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Preem σε καθημερινή βάση. Επομένως, η εξαφάνισή του δεν επηρέασε την απόδοσή της. Για τον λόγο αυτό οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s έδειχναν αισιόδοξο οικονομικό μέλλον για την Preem.

Επιπλέον, ο σεΐχης έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στην πατρίδα του την Αιθιοπία, όπου είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η απουσία του από την Αιθιοπία ήταν αισθητή αφού υποστήριζε ανοικτά την κυβέρνηση, ωστόσο δεν επηρέασε την απόδοση των επιχειρήσεών του. Ασκώντας παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο και φυσικά στη Σαουδική Αραβία, ο σεΐχης δημιούργησε πολλές επιχειρηματικές επαφές, φιλίες και υποστηρικτές, που ενδεχομένως αποτέλεσαν έναν από τους λόγους της σύλληψής του. Σαουδάραβας αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες πως ο σεΐχης Μοχάμεντ αλ Αμουντί είναι υγιής και έχει μιλήσει με συγγενικά του πρόσωπα. Σύμφωνα με το Bloomberg, κρατείται σε φυλακές της Σαουδικής Αραβίας και δεν έχει ορισθεί ακόμη ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής του.

Ο Αιθίοπας «σεΐχης Μο», όπως χαϊδευτικά αποκαλείται από τον κύκλο της οικογένειας Κλίντον, ήταν ένας από τους πολλούς που είχαν συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2017 στο ξενοδοχείο Ριτζ στο Ριάντ, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης πολιτικής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Οι διάφοροι επιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογένειας που εξαφανίσθηκαν ανήκαν κατά κύριο λόγο σε έναν κοινωνικό κύκλο που άνθησε οικονομικά διατηρώντας στενούς δεσμούς με τους πρώην βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ και Φαντ. Μάλιστα, ο γιος του βασιλιά Αμπντουλάχ, ο πρίγκιπας Τούρκι μπιν Αμπντουλάχ, βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα που ακόμα αναζητούνται. Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει δημιουργήσει ένα επισφαλές και ανήσυχο περιβάλλον στον κύκλο των πλουσίων της χώρας, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία εκτός των συνόρων ή ακόμη και να φεύγουν εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή