Θολό τοπίο και σύγχυση για την Υγεία

Θολό τοπίο και σύγχυση για την Υγεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκονται πολίτες και γιατροί σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Αν και το υπουργείο Υγείας έως και πρόσφατα έκανε λόγο για υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό έως το τέλος του έτους και εφαρμογή από τις αρχές του 2019 του συστήματος παραπομπών –σύμφωνα με αυτό ο πολίτης πρέπει να πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό για να επισκεφθεί ειδικό γιατρό– η έλλειψη επαρκούς αριθμού γιατρών έχει εκ των πραγμάτων ακυρώσει αυτή την υποχρέωση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ΑΠΕ και σε ραδιοφωνικό σταθμό (Στο Κόκκινο), διευκρίνισε ότι οι πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό είτε δεν μπορούν να βρουν γιατρό στην περιοχή τους, θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε σε γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, για εξετάσεις και συνταγογράφηση φαρμάκων, όπως κάνουν και σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο αναπλ. γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός (σ.σ. φύλλο της Κυριακής 9/12/2018), το μόνο που θα αλλάξει προς το παρόν είναι ότι στις περιοχές που υπάρχει μία στοιχειωδώς καλή κάλυψη του πληθυσμού με οικογενειακούς γιατρούς (π.χ. Ιωάννινα, Πάτρα), όσοι έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό θα μπορούν να προγραμματίσουν πιο γρήγορα ραντεβού με ειδικό γιατρό των κέντρων υγείας.

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις αυτές δεν έγιναν με επίσημο τρόπο (ανακοίνωση, εγκύκλιος κ.ά.) από το υπουργείο Υγείας, γεγονός που έχει μπερδέψει γιατρούς και πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, έθεσε ερώτημα σχετικά με το τι θα ισχύσει τελικά. Οπως αναφέρει στην επιστολή, «όσο πλησιάζει ο καιρός για την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στο σύστημα τόσο εντονότερα γίνονται τα προβλήματα ανεύρεσης ιατρών, καθώς η συμμετοχή είναι μικρή και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν καλύψει τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν». Kαι τονίζει: «Δεδομένων των δυσκολιών, το ερώτημα που τίθεται, είναι τι μέλλει γενέσθαι με όσους εκ των πολιτών δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να εγγραφούν στο σύστημα. Θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας ή θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις ιατρικές επισκέψεις; Αν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της υγείας τους είναι ορατός».

Αμεση συνάντηση με τον υπουργό έχει ζητήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προκειμένου «να διευκρινιστεί το πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των πολιτών». Η Ενωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ στις αρχές της εβδομάδας καλούσε το υπουργείο να σταματήσει να εκφοβίζει τους πολίτες «για εγγραφή έως τέλος του έτους στον δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό γιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης», και διαμήνυε στους ασφαλισμένους ότι το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο.

Τέλος, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ζητεί να παραμείνει υποχρεωτική η δήλωση οικογενειακού γιατρού, αλλά να δοθεί η ελευθερία στους πολίτες να δηλώνουν οι ίδιοι όποιον οικογενειακό γιατρό επιθυμούν, είτε αυτός ανήκει στον δημόσιο τομέα (τοπικές μονάδες υγείας, κέντρα υγείας, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) είτε ανήκει στον ιδιωτικό τομέα (αμιγώς ιδιώτης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή