Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για πιλότους η Καλαμάτα

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για πιλότους η Καλαμάτα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυετής δημοσιονομική κρίση έχει επηρεάσει τη λειτουργία του κράτους σε πολύ βασικούς τομείς του. Ισως κανένας από αυτούς δεν είναι τόσο κρίσιμος όσο η άμυνα, όπου η περικοπή των προϋπολογισμών των επιτελείων, σε συνδυασμό με την απουσία σχεδιασμού κατά τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργεί τεράστιες ανάγκες. Η κρίση έχει οδηγήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα επιτελεία να επανεξετάσουν ορισμένα «ταμπού» του παρελθόντος. Ενα από αυτά είναι η εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), καθώς, επίσης, η αξιοποίηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε τα κόστη της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα για τα 2 τελευταία χρόνια διαμόρφωσης των νέων ιπταμένων της Π.Α., να μειωθούν.

Το σχέδιο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο των συζητήσεων κυβέρνησης προς κυβέρνηση με τον Καναδά, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Canadian Commercial Corporation (CCC), με σκοπό τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Μοντέλο αποτελεί το πρόγραμμα του αεροπορικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στον Καναδά (NFTC), το οποίο δεν εκπαιδεύει μόνο τους χειριστές των αεροσκαφών της καναδικής βασιλικής αεροπορίας, αλλά και πιλότους από άλλες χώρες. Το συνολικό σχέδιο δεν είναι νέο. Την ιδέα μετατροπής της Καλαμάτας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στηρίζει τα τελευταία χρόνια σταθερά το ΓΕΑ. Τον σκοπό, δηλαδή, μετατροπής της 120 ΠΕΑ σε ενός είδους περιφερειακό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης όπου, εκτός από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να εκπαιδεύουν χειριστές μαχητικών και κράτη της ευρύτερης περιοχής από τον Περσικό Κόλπο έως τη Βόρεια Αφρική, πληρώνοντας, φυσικά, γι’ αυτή την υπηρεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καναδική εταιρεία προσφέρει στην Π.Α. και ολοκληρωμένο νέο σύστημα εκπαίδευσης των χειριστών. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία και τους επιτελείς της Π.Α., καθώς τα τελευταία χρόνια τα παλαιάς τεχνολογίας εκπαιδευτικά αεροσκάφη και μηχανήματα χρειάζονται ανανέωση και για λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά σοβαρών βλαβών, ενώ μέρος του στόλου βρίσκεται καθηλωμένο λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών. Σε αυτά που προτείνουν οι Καναδοί συγκαταλέγεται η δημιουργία ενός νέου συστήματος εκπαίδευσης σε T-6A, περιλαμβανομένων προσομοιωτών εδάφους και προγραμμάτων εκπαίδευσης σε υπολογιστή. Οι Καναδοί (η CCC και ο εκπαιδευτικός βραχίονας της CAE) έχουν προτείνει να αναλάβουν την υποστήριξη των υφισταμένων T-6A του στόλου της Π.Α., αλλά και τη σταδιακή αντικατάσταση των T-2E «Buckeye» του δεύτερου τύπου αεροσκάφους στο οποίο εκπαιδεύονται οι Ελληνες χειριστές (από το 1976) με το ιταλικής κατασκευής Μ-346, που χρησιμοποιείται από την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και την Πολωνία.

Η επιλογή της Καλαμάτας

Για την CAE η επιλογή της Καλαμάτας στηρίζεται σε σειρά από προφανείς λόγους, με κυρίαρχο το γεγονός ότι η 120 ΠΕΑ έχει ήδη εμπειρία μισού αιώνα στην εκπαίδευση πιλότων, ενώ, λόγω των κλιματικών συνθηκών, στην περιοχή μπορεί να εκπαιδεύονται χειριστές για περισσότερες από 330 ημέρες τον χρόνο, κάτι που στις περιπτώσεις άλλων εκπαιδευτικών κέντρων είναι πρακτικά αδύνατο. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη ανακοινώσεις, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στην καναδική εταιρεία συνεχίζονται, εκτιμάται ότι πιθανή δρομολόγηση της δημιουργίας του διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θα έχει άμεση ανταπόκριση από σειρά χωρών που ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν τους χειριστές των μαχητικών τους σε πιστοποιημένο σε νατοϊκά πρότυπα περιβάλλον στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή