Σύγκρουση για Πρέσπες στη Βουλή

Σύγκρουση για Πρέσπες στη Βουλή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παράλληλους μονολόγους και εκατέρωθεν επιθέσεις, είτε για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είτε για το Μακεδονικό, ολοκληρώθηκε χθες η τρίτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με άπαντες να αναμένουν πάντως την κορύφωση της διαδικασίας μία ημέρα αργότερα, όχι μόνο για τη νέα σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και για να διαπιστωθεί εάν στην ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τρίτης, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί «κινητικότητας» στο πολιτικό σκηνικό.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρχικώς όταν στην τοποθέτησή της η κ. Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.) είπε απευθυνόμενη στα στελέχη της πλειοψηφίας με επίκεντρο το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών: «Θα τα πληρώσετε όλα αυτά, θα έλθει η ώρα που θα τα πληρώσετε όταν θα έλθει το Ουράνιο Τόξο και θα σας ζητάει μειονότητα, που τη ζητάει ήδη». Την ώρα εκείνη, τον λόγο ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης που παρακολουθούσε την εξέλιξη της συζήτησης από τα έδρανα: «Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι είναι θέμα χρόνου ίδρυση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Θα παρακαλούσα –εάν μεν επιμένετε, έχει γραφτεί στα πρακτικά–, αν δεν επιμένετε και θέλετε να ανασκευάσετε, να το κάνετε, διότι αντιλαμβάνεσθε –και είστε πολύ έμπειρη– ότι είναι σοβαρό ζήτημα».

Η κ. Βούλτεψη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει κάτι από την τοποθέτησή της, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πρέπει να ακούγονται μέσα στην ολομέλεια τέτοια επικίνδυνα πράγματα», είπε ο κ. Χρ. Μαντάς. «Εσείς είστε επικίνδυνοι», αντέτεινε η κ. Βούλτεψη. «Τέτοιες απόψεις και θέσεις δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση σ’ αυτόν τον ψύχραιμο διάλογο που πρέπει να γίνει για τα εθνικά ζητήματα», επέμεινε ο κ. Μαντάς. Για «εθνικιστικό πυρετό της Ν.Δ.» μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Aργότερα, σε παρέμβασή του ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) σημείωνε: «Θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πούμε και όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Μπορεί να είναι κάτι δυσάρεστο για εσάς, αλλά δυστυχώς ανοίγετε τον δρόμο για μακεδονικό αλυτρωτισμό και για αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας. Θα το βρούμε μπροστά μας».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, και αφού εν τω μεταξύ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην ανάγνωση ανακοίνωσης για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών, ο Ανδ. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι αυτό που σήμερα προβάλλει ως πολιτική με «κοινωνικό πρόσημο» η κυβέρνηση, αποτελούσε πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις: «Την πρόταση να χτυπήσουμε τη μεσαία τάξη και να διανέμονται εισοδήματα μας την έκαναν από την πρώτη στιγμή. Είναι η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Χτυπάς στη μεσαία τάξη. Κατεβάζεις ανθρώπους από εκεί στους χαμηλά αμειβόμενους ή στους ανήμπορους να ζήσουν και διανέμεις επιδόματα. Αυτή είναι μία πολιτική που από το 2009, με το που μπήκε η χώρα στην περιδίνηση, μας την πρότειναν ως εναλλακτική και την αρνηθήκαμε», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή