Νέα σελίδα στις σχέσεις με ΗΠΑ

Νέα σελίδα στις σχέσεις με ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με την αναγνώριση του «κοινού οράματος για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή», οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έθεσαν στον εναρκτήριο στρατηγικό διάλογό τους το πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Είναι προφανές από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αλλά και από το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα οι πρωτοβουλίες της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια δείχνουν στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Οι Αμερικανοί αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την τριμερή Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, και σε αυτό το πλαίσιο «εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους στον τριμερή διάλογο, όπου έχουν προσκληθεί» – ο κ. Πομπέο χαμογελούσε όταν το ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος.

Στον τομέα της άμυνας, η δέσμευση των δύο πλευρών «να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια που προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό πως ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης που ανέπτυξε τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στο μέλλον, ενώ στο ανακοινωθέν εκφράζεται η επιθυμία των δύο κυβερνήσεων «να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τις πολύπλευρες αμυντικές τους σχέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες και των δύο χωρών και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις».

Με δεδομένη την κοινή ανησυχία για την αστάθεια στην περιοχή, η Αθήνα θωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά «στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών ως κατευθυντήρια αρχή στις σχέσεις καλής γειτονίας και ως μέσο για την επίλυση των προβλημάτων και την αντιμετώπιση των εντάσεων». Θεωρεί ότι αυτό απαντά στο τουρκικό casus belli, ενώ η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή αναδεικνύει τις παράλογες αξιώσεις της γείτονος.

Το κοινό γεωστρατηγικό όραμα μπορεί να έχει εξάλλου ποικίλα οφέλη, καθώς αναφέρεται, για παράδειγμα, η ανάπτυξη υποδομών και επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και η υποστήριξη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο της ενεργειακής διαφοροποίησης, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «τον αυξανόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού, μεταφορικού και εμπορικού κόμβου στην περιοχή» και οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για «επιπρόσθετη υποδομή με στόχο τη διαφοροποίηση των δρομολογίων, που θα συμπεριλάβει τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό EastMed, όπου είναι εμπορικά εφικτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή