Ξανά στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι (Live εικόνα)

Ξανά στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι (Live εικόνα)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται σήμερα σε συναγερμό στη Γαλλία ενόψει της νέας κινητοποίησης που αναμένεται να πραγματοποιήσουν για πέμπτη εβδομάδα τα "κίτρινα γιλέκα".

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα ενόψει των διαμαρτυριών και κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

Ξανά στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι (Live εικόνα)-1

Τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ, σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πύλες τους αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχαν μείνει κλειστά.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Ξανά στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι (Live εικόνα)-2

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

Ξανά στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι (Live εικόνα)-3

Ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε χθες ότι η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία και τάξη ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και κάλεσε τους διαδηλωτές να μετάσχουν σε έναν ευρύτερο εθνικό διάλογο, τον οποίο έχει δεσμευτεί να κάνει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων.

Ωστόσο πολλές εξέχουσες φυσιογνωμίες του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων" δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν σήμερα στους δρόμους για την "Πέμπτη Πράξη" των κινητοποιήσεών τους, έπειτα από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Ξανά στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα – Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί στο Παρίσι (Live εικόνα)-4

«Λιγότεροι από 3.000 διαδηλωτές» είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στο Παρίσι γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) για το πέμπτο συναπτό Σάββατο κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία του Παρισιού εκτιμά ότι από νωρίς σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 95 προσαγωγές, εκ των οποίων 63 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 598 προσαγωγές και την κράτηση 475 ανθρώπων που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα).

Οι αρχές αμφισβητούν ότι σήμερα θα είναι άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων "υψηλού κινδύνου", όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας που κατέληξαν σε έναν αριθμό ρεκόρ συλλήψεων (σχεδόν 2.000), στον τραυματισμό 320 ανθρώπων και στην πρόκληση ζημιών όπως και συγκρούσεων σε πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Μπορντό και η Τουλούζη. Την περασμένη εβδομάδα συνολικά 136.000 άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας.

Για σήμερα ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων: 8.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα θα έχουν αναπτυχθεί στην γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα έρευνες θα γίνονται εντατικά, κυρίως στους δρόμους, στους σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που οδηγούν στο Παρίσι.

Η πρόσβαση σε περιοχές στις οποίες βρίσκονται σημαντικοί θεσμοί, όπως το Μέγαρο των Ηλυσίων ή η Εθνοσυνέλευση, θα προστατεύεται. Επίσης τα καταστήματα στο Παρίσι του ομίλου Kering (Gucci, Saint Laurent, Boucheron) θα παραμείνουν κλειστά, αλλά μεγάλα καταστήματα όπως αυτά του ομίλου Galeries Lafayette θα είναι ανοιχτά.

Τέλος στο Μπορντό, όπου σημειώθηκαν πολύ βίαιες σκηνές το περασμένο Σάββατο πολλοί δημόσιοι κήποι, όπως και οι βιβλιοθήκες και η Όπερα θα παραμείνουν κλειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή