Τα 182α γενέθλια της Αρχαιολογικής Εταιρείας εορτάζονται με μία μοναδική έκθεση

Τα 182α γενέθλια της Αρχαιολογικής Εταιρείας εορτάζονται με μία μοναδική έκθεση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι θεσμοί μπορούν να καυχηθούν πως η ζωή τους εκτείνεται χρονικά όσο και ο βίος του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στις 6 Ιανουαρίου του 1937, μια ομάδα λογίων και πολιτικών ίδρυσε την Εν Αθήνας Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία συμπλήρωσε 182 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στον τόπο μας. Μαζί με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο είναι οι πρώτοι στυλοβάτες του έθνους. Από τους σκαπανείς μέχρι τους σημερινούς λειτουργούς της Εταιρείας, όλοι έχουν επιδείξει ανιδιοτέλεια, εργατικότητα και πραγματική αγάπη για την πατρίδα.

Λογικό ήταν λοιπόν προχθές να υπάρχει μια διάχυτη συγκίνηση στα εγκαίνια της έκθεσης του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακέιμπ με τίτλο «Χρονογραφία» στην έδρα της Εταιρείας επί της Ακαδημίας 22, που διοργανώθηκε για να τιμήσει την επέτειο. Πριν κοπεί η κορδέλα στην αίθουσα του υπογείου, προηγήθηκε μια σεμνή εκδήλωση στην αίθουσα του ισογείου. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της, Βασίλειος Πετράκος στον λόγο που εξεφώνησε μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο: «Οι προκάτοχοί μας ξεκίνησαν από τα ερείπια και τις στάχτες του Αγώνος και εμείς οι τελευταίοι συνεχιστές οικοδομήσαμε ένα μνημείο άφθαρτο, την επιστήμη της ελληνικής αρχαιολογίας, που γιγαντώθηκε, όπως γιγαντώθηκε και η Ελλάδα με άλματα».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος –που εγκαινίασε την έκθεση– εξήρε το ήθος των Ελλήνων αρχαιολόγων, που κράτησαν ζωντανές τις αξίες και συνέβαλαν στην αυτογνωσία του έθνους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση που περιλαμβάνει 53 λήψεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην διετία 1954-1955. Ηταν τότε που ο νεαρός Αμερικανός φοιτητής στο Πρίνστον ανακάλυπτε με τη φωτογραφική του μηχανή μια χώρα μαγική και ανέγγιχτη από την «πρόοδο».

Ο Μπομπ Μακέιμπ πήγε στα πιο δυσπρόσιτα μέρη της Ελλάδας και αποτύπωσε τα μνημεία, τα τοπία και τους ανθρώπους της με ιδιαίτερη αγάπη και τρυφερότητα. Στο αφιέρωμα θα δει κανείς λήψεις από τους Δελφούς, την Κνωσό, την Επίδαυρο, την Σαντορίνη, τη Μεθώνη, την Αρχαία Αγορά, τις Μυκήνες κ.α. Επρόκειτο για μια περίοδο οργασμού των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, στην οποία ο νεαρός Μακέιμπ τραβά χωρίς να το ξέρει φωτογραφίες-ντοκουμέντα. Βλέπουμε λ.χ. το Θέατρο της Επιδαύρου προτού γίνουν έργα αναστήλωσης και την Περίσσα της Σαντορίνης σαν απέραντη άκτιστη έκταση.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Εβίτα Αράπογλου και τη Μαρία Αλεξίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου και είναι ανοιχτή για το κοινό τις καθημερινές από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 6 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή