Καλλιέργεια της γης μα και της ψυχής

Καλλιέργεια της γης μα και της ψυχής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο εκπαίδευση και έρευνα, αλλά και πολιτισμός. Και πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, να βλέπει ο Ελληνας που πληρώνει τους φόρους τι σημαίνει πανεπιστήμιο». Ο αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, δεν κρύβει την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της «επιχείρησης εξωστρέφεια» που υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο ΓΠΑ. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Γεωμετρίες» που φιλοξενήθηκε την άνοιξη στο Γεωργικό Μουσείο (και άλλα σημεία του πανεπιστημίου) σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών προσείλκυσε χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ αυτών και πολλούς Αθηναίους που δεν είχαν περιηγηθεί ποτέ ξανά στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. «Δεν είχαν σκεφθεί καν ότι υπάρχουν αυτοί οι χώροι δίπλα στην Ομόνοια», λέει ο ίδιος.

Με την ορμή εκείνης της επιτυχίας, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και νέα μεγάλη έκθεση στο Γεωργικό Μουσείο, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Η έκθεση «Καλλιέργειες/Cultures» περιλαμβάνει επιλεγμένα εικαστικά έργα 38 καθηγητών της ΑΣΚΤ που συνδέονται με την καλλιέργεια. «Θέλαμε να συνεργαστούμε με την ΑΣΚΤ, που επίσης είναι κομμάτι της αττικής γης και ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της χώρας», εξηγεί ο κ. Ζωγραφάκης. «“Ανοίξαμε” την έννοια καλλιέργεια, περικλείοντας και την καλλιέργεια της ψυχής, μέσα από έργα όπως το “Εξομολογητήριο” του Τρανού. Με τη βοήθεια του πρύτανη κ. Π. Χαραλάμπους κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός δασκάλων. Είναι σπάνιο να υπάρχουν έργα 38 καθηγητών της σχολής στον ίδιο χώρο».

«Εκθεμα» αποτελεί και ο ίδιος ο χώρος, το Γεωργικό Μουσείο. Το κτίριο κατασκευάστηκε (πιθανότατα) το 1929, επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, σε σχήμα «Π». Αρχικά λειτούργησε ως Οροπαραγωγικός Σταθμός Αθηνών, εργοστάσιο δηλαδή παραγωγής αντιτετανικών, αντιδιφθεριτικών, αντιλυσσικών κ.ά. ορών που προορίζονταν κυρίως για άλογα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, λειτούργησε ως Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, υπαγόμενο στη δικαιοδοσία του υπουργείου Γεωργίας. Αναστηλώθηκε με σεβασμό στην ιστορία και στη διατήρηση της παραδοσιακής του δομής και αρχιτεκτονικής και τον Μάρτιο του 2005 στέγασε το νέο Γεωργικό Μουσείο, κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου αντιπρύτανη τότε Λεωνίδα Λουλούδη. Το Γεωργικό Μουσείο καταλαμβάνει έκταση 2.000 τ.μ. και απλώνεται και στους δύο ορόφους του αναπαλαιωμένου κτιρίου. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, συλλογή επιστημονικών οργάνων και εργαστηριακού εξοπλισμού από την ίδρυση της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (ΑΓΣΑ) το 1920 έως και το 1980, τη συλλογή έργων του καθηγητή Μανώλη Βάθη, το Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων Ελλάδας και συλλογή εργαλείων και σκευών της ζωής στην ύπαιθρο. Η έκθεση «Καλλιέργειες/Cultures» θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθούμε να αλλάξουμε την εικόνα του πανεπιστημίου. Παλιότερα, ούτε οι φοιτητές δεν είχαν πρόσβαση σε όλους τους χώρους. Φεύγαμε και κλειδώναμε τα εργαστήρια και τα πάντα. Πλέον, οι χώροι μας είναι ανοιχτοί, φιλοξενούμε εικαστικά δρώμενα, έχουμε ακόμα και σινεμά στον κήπο με τις πορτοκαλιές. Εχουμε τμήμα ζωγραφικής όπου φοιτητές της Καλών Τεχνών κάνουν εθελοντικά μάθημα στους φοιτητές μας, εργαστήρια θεάτρου και μουσικής, όπου μετά το μάθημα συγκεντρώνονται φοιτητές από διαφορετικά τμήματα, ακόμα και γυμναστήριο!» Οι φοιτητές της Καλών Τεχνών είναι καλοδεχούμενοι στα 300 στρέμματα του ΓΠΑ, «να εμπνευστούν από τα ζώα και τα φυτά, έχουμε πολλές γωνιές ενδιαφέρουσες από καλλιτεχνική άποψη». Μεταξύ άλλων, το πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις σε μαθητές, αλλά και ειδικά προγράμματα για παιδιά με αναπηρία, τα οποία υλοποιούνται με τη συνεργασία μεταπτυχιακών φοιτητών. «Προσπαθούμε να δείχνουμε μια διαφορετική εικόνα για το δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτή που συνήθως αναπαράγεται», καταλήγει ο κ. Ζωγραφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή