Ο ελληνικός προμηθευτής των μεγάλων πολυεθνικών

Ο ελληνικός προμηθευτής των μεγάλων πολυεθνικών

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθόρυβα η Συμετάλ μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων, αλλά και εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών σε περίπου 70 χώρες του πλανήτη. Η εταιρεία, θυγατρική του ομίλου ElvalHalcor, βρίσκεται σχεδόν παντού στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, αφού τα προϊόντα της αξιοποιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα, τσιγάρα, καλώδια, ακόμη και σε κεριά (ρεσό).

Πρόκειται για προϊόντα που αξιοποιούν φύλλα αλουμινίου στη συσκευασία τους και πλέον βρίσκονται από το περιτύλιγμα μιας τσίχλας μέχρι τα ενεργειακά καλώδια και κλιματιστικά. Τα προϊόντα αυτά παράγει η Συμετάλ στις δύο παραγωγικές μονάδες της που βρίσκονται στη Μάνδρα Αττικής και στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πελάτες της είναι σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας τροφίμων και φαρμάκων στην Ελλάδα, αλλά και μεγάλες βιομηχανίες στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς-μεταποιητές της χώρας. Απασχολεί περίπου 350 εργαζομένους που δημιουργούν προϊόντα αξίας άνω των 220 εκατ. ευρώ ετησίως. Περισσότερο από το 93% των εσόδων προέρχεται από πωλήσεις προϊόντων στο εξωτερικό. Το σκραπ που δημιουργείται κατά την παραγωγική διαδικασία (κάθε χρόνο 10.000 τόνοι αλουμινίου) διατίθεται στην ElvalHalcor με στόχο την επαναχύτευσή του.

Πελάτες σε 70 χώρες

Πελάτες της Συμετάλ είναι εκατοντάδες βιομηχανίες σε περίπου 70 χώρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μικρές αλλά και μεγάλες βιομηχανίες εκτύπωσης και βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και φαρμάκων. Oι μεγαλύτεροι πελάτες του εργοστασίου των Οινοφύτων είναι βιομηχανίες επεξεργασίας αλουμινίου (foil), όπως η Constantia (διαθέτει 40 εργοστάσια παγκοσμίως), η Amcor (Γερμανία, Ελβετία), η Αluberg (Ιταλία) κ.ά. Οι εταιρείες αυτές είναι πελάτες του εργοστασίου των Οινοφύτων και ταυτόχρονα ανταγωνιστές του εργοστασίου της Μάνδρας.

Υπάρχουν όμως και τελικοί χρήστες προϊόντων της Συμετάλ, όπως οι Japan Tobacco International (JTI), Imperial Tobacco, Wrigley, Lindt & Sprungli, Ferrero Rocher κ.ά. Η JTI, για παράδειγμα, προμηθεύεται από τη Συμετάλ το επιχαρτωμένο αλουμίνιο που αξιοποιεί στις συσκευασίες τσιγάρων που παράγει. Σχεδόν 2.000 τόνοι επιχαρτωμένου αλουμινίου προμηθεύoνται ετησίως τα τέσσερα ιαπωνικά εργοστάσια, κάτι για το οποίο ο γενικός διευθυντής της Συμετάλ Κωνσταντίνος Κόντος αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος. «Στην ιαπωνική αγορά δεν εισέρχεσαι εύκολα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η Συμετάλ είναι η μόνη εταιρεία παγκοσμίως που προμηθεύει τα ιαπωνικά εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων, εκτός των εγχώριων παραγωγών».

Η Συμετάλ επικεντρώνεται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που απαιτούν μεγάλη τεχνογνωσία. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εργοστασίου της Μάνδρας αφορά το επιχαρτωμένο αλουμίνιο, όπου σχεδόν 13.000 τόνοι επιχαρτωμένου αλουμινίου ετησίως αξιοποιούνται στην κάλυψη αναγκών της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας. Αν και η συγκεκριμένη αγορά δοκιμάζεται, καθώς η βιομηχανία καπνού υποχωρεί διεθνώς και ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, όπου η Συμετάλ διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής της, η ίδια κερδίζοντας μεγαλύτερο μερίδιο διευρύνει τις πωλήσεις στην παγκόσμια καπνοβιομηχανία.

Παράλληλα, το έτος 2015, η Συμετάλ επένδυσε σε μια υπερσύγχρονη λακαριστική μηχανή επεξεργασίας του αλουμινίου με κύρια προϊόντα το λακαρισμένο αλουμίνιο για φάρμακα και τρόφιμα (καπάκια γιαουρτιού, σοκολάτας και λιωμένου τυριού σε τρίγωνα). Η εν λόγω επένδυση παράγει 4.000 τόνους λακαρισμένου αλουμινίου ετησίως.

Ωστόσο, νέες εφαρμογές αλουμινίου αναπτύσσονται διεθνώς και έρχονται να καλύψουν νέες ανάγκες. Τέτοιου είδους προϊόν είναι το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των μπαταριών, είτε για χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα) είτε για μπαταρίες οχημάτων (κυρίως ηλεκτρικών αυτοκινήτων). Σύμφωνα με τον κ. Κόντο, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου ότι εμφανίζει μεγάλες προοπτικές. Ηδη η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί από Ευρωπαίους κατασκευαστές μπαταριών ως επίσημος προμηθευτής (Saft, Armour), ενώ τώρα ετοιμάζεται να πιστοποιηθεί και από Ασιάτες κατασκευαστές (LG, Samsung).

Μεγάλη κερδισμένη από τον εμπορικό πόλεμο

Για να είσαι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο πρέπει να φτάνεις στα όρια της ύλης. To προϊόν foil αλουμινίου της Συμετάλ καλύπτει όλο το εύρος ανάλογα με τη χρήση, από 6 έως 200 μικρόμετρα (microns), ενώ αρκετοί ανταγωνιστές ξεκινούν από τη βάση των 10 μικρομέτρων ή και περισσότερο.

Κάθε μικρόμετρο αντιστοιχεί στο ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Στην πράξη, οι μηχανές της Συμετάλ διαμορφώνουν και επεξεργάζονται φύλλα πάχους 6 έως 200 χιλιοστά του μέτρου. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι το πάχος του χαρτιού στα (στριφτά) τσιγάρα ανέρχεται σε περίπου 100 μικρόμετρα, ενώ το μέσο πάχος της ανθρώπινης τρίχας φτάνει τα 60 μικρόμετρα.Οι πωλήσεις γυμνού (ανεπεξέργαστου) foil αλουμινίου συνήθως προσμετρούνται σε τόνους, ενώ οι πωλήσεις του επιχαρτωμένου και λακαρισμένου αλουμινίου προσμετρούνται είτε σε τόνους είτε σε τετραγωνικά μέτρα. Το εργοστάσιο της Συμετάλ στα Οινόφυτα παράγει ετησίως άνω των 50 χιλ. τόνων αλουμινίου σε ρολά, προορισμένα κυρίως για χρήση στη βιομηχανία της συσκευασίας. Σημαντικό μέρος αυτής της παραγωγής διατίθεται σε τρίτους παραγωγούς και ένα μεγάλο μέρος αξιοποιείται από την ίδια την επιχείρηση για περαιτέρω επεξεργασία των ρολών αλουμινίου. Ετσι, το εργοστάσιο της Συμετάλ στη Μάνδρα αποτελεί «Πελάτη» του εργοστασίου των Οινοφύτων.

Οπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Συμετάλ, Κ. Κόντος, το φύλλο αλουμινίου προσφέρει ασφάλεια στη διατηρησιμότητα των τροφίμων ή φαρμάκων, διότι αποτελεί φραγή (barrier) της ηλιακής ακτινοβολίας και του αέρα. Το εργοστάσιο της Μάνδρας παράγει σήμερα περίπου 20 χιλ. τόνους προϊόντων συσκευασίας αλουμινίου, ενώ το εργοστάσιο των Οινοφύτων άνω των 50 χιλ. τόνων ρολών αλουμινίου. Και τα δύο εργοστάσια όμως φαίνεται ότι φτάνουν στα όρια των παραγωγικών τους δυνατοτήτων.

Μάλιστα το εργοστάσιο των Οινοφύτων εξαντλεί την παραγωγική του ικανότητα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η εταιρεία εγκατέστησε το 2010 στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ένα δεύτερο έλαστρο, διπλασιάζοντας έτσι την παραγωγική δυναμικότητά της από τους 26.000 τόνους σε 52.000 τόνους. Οι δύο παραγωγικές μονάδες της Συμετάλ σήμερα έχουν αθροιστικά μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα 74 χιλ. τόνων και η εταιρεία κάθε χρόνο πουλάει πάνω από 65 χιλ. τόνους σε εξωτερικούς πελάτες, ενώ τα υπόλοιπα ρολά αλουμινίου κατευθύνονται στον «εσωτερικό» πελάτη που είναι το εργοστάσιο της Μάνδρας.

Ο εμπορικός πόλεμος όμως ΗΠΑ και Κίνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις, καθώς οδήγησε στην υπέρμετρη αύξηση της ζήτησης αλουμινίου από άλλες πηγές. Ετσι, η Συμετάλ αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ από τους 600 τόνους σε 8.000 τόνους μέσα σε μια χρονιά. Ετσι όμως η Συμετάλ, από μια «αθόρυβη» παρουσία στο σπίτι, στο γραφείο και στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, κατάφερε σήμερα να αποτελεί ένα ισχυρό brand name στη διεθνή αγορά εύκαμπτης συσκευασίας και συνώνυμο της αξιοπιστίας και της αναγνωρισιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή