Τα ΕΛΦΕ, η ΔΕΠΑ και ο κ. Πετσίτης

Τα ΕΛΦΕ, η ΔΕΠΑ και ο κ. Πετσίτης

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίστηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) λίγο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με «ένα βιογραφικό», είπαν στην «Κ» πηγές κοντά στην τότε διοίκηση. Επιδίωκε την πρόσληψή του. Αλλά ορισμένοι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΠΑ θυμούνται ότι σχεδόν ταυτόχρονα ο τότε διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Παλαιογιάννης –είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση– άρχισε να ζητεί από υπηρεσιακούς παράγοντες να μελετήσουν το ενδεχόμενο να ρυθμιστούν τα χρέη της Επιχείρησης Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΕΛΦΕ) προς τη ΔΕΠΑ.

«Μας είχε παρουσιαστεί ένα μνημόνιο συνεργασίας», είπε στην «Κ» πηγή των μετόχων της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2015 για τον συμψηφισμό των χρεών με τα ακίνητα… «Ηταν σε θέση ο κ. Πετσίτης να διαπραγματευθεί ένα τέτοιο πολύπλοκο και χρόνιο ζήτημα, που ωστόσο είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο μετά τον Ιανουάριο του 2015, αφού τα χρέη έφτασαν από τα 74 στα 89 εκατ. ευρώ». Από την πλευρά των Λιπασμάτων λέγεται πως η διόγκωση του χρέους για το αέριο έγινε εξαιτίας των τόκων, αλλά το νομικό τμήμα της ΔΕΠΑ ανακάλυψε το καλοκαίρι του 2015 ότι αντί της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων εμφανίστηκε μια άλλη εταιρεία, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, με το ίδιο τηλέφωνο, την ίδια διεύθυνση, το ίδιο σήμα…». Οταν ετέθη το ερώτημα στα στελέχη της νέας εταιρείας «ποιοι είστε;» η απάντηση ήταν «δεν έχουμε καμία σχέση με τα ΕΛΦΕ». Οι Κύπριοι Μιχαήλ Χρηστάκης και Πέτρος Πέτρου φέρονταν μέλη της διοίκησης ενώ ο διευθ. σύμβουλός της εφέρετο να τη διαχειρίζεται με τη σύζυγο και τον γιο του από «μια διεύθυνση» στην Παλαιά Πεντέλη, που μοιραζόταν με πολλές εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Η σύζυγος του Πέτρου εμφανιζόταν να συμμετέχει επίσης στις εταιρείες Λαυρεντιάδη BFS, Centrofaro, αλλά και σε μητρική εταιρεία που διαχειρίζεται τρεις ακόμη από τις εταιρείες που «γυρίζουν» χρήματα του ομίλου με έκδοση τιμολογίων για ευδιάκριτες και… λιγότερο ευδιάκριτες υπηρεσίες. Η BFS, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, «κόβει» επιταγές εις διαταγή ΕΛΦΕ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η συναλλακτική σχέση μαζί της. Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να απορρίψει κάθε σκέψη για τη ρύθμιση του χρέους και στην απόφαση να σταλεί εξώδικο στην Επιχείρηση Φωσφορικών Λιπασμάτων σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση μιας συστημικής τράπεζας ενόψει των ίδιων γεγονότων να υποβάλει μήνυση και αγωγή για καταδολίευση δανειστών.

Η άφιξη του κ. Κιτσάκου

Οι εξελίξεις αυτές συνέπεσαν με την άφιξη στη ΔΕΠΑ του κ. Θόδωρου Κιτσάκου στη θέση του κ. Παλαιογιάννη και την αναθέρμανση του σεναρίου της εξεύρεσης κάποιας λύσης για το χρέος με την ανταλλαγή των ακινήτων.

Ο κ. Κιτσάκος είπε αυτή την εβδομάδα ότι δεν συζήτησε το θέμα του χρέους των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ με τον κ. Πετσίτη, που το 2016 φέρεται να έχει πάρει ποσό 70.000 ευρώ από τα ΕΛΦΕ για τις υπηρεσίες του («για τη δυνατότητα πρόσβασής του», όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή κοντά στην εταιρεία). Ασφαλώς ο κ. Πετσίτης δεν είχε πρόσβαση στην ηγεσία της ΔΕΠΑ καθώς ο κ. Κιτσάκος είχε τη δυνατότητα μέσω υπουργών ή και απευθείας να συνομιλεί με εκπροσώπους του πρώην εργοδότη του (σ.σ. το έκαναν οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του). Αρα η πρόσβαση του κ. Πετσίτη, που δεν είχε ιδέα για τις «δουλειές των λιπασμάτων ή της ενέργειας», αφορούσε άλλες δραστηριότητες και άλλα πρόσωπα.

Την ίδια περίοδο, στα μέσα του 2015, μια σειρά κυπριακών εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη υφίστανται αλλαγές και περνούν στη διαχείριση του γνωστού δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου-Πιερή. Ο κ. Αρτεμίου αρνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε προσπάθειες επικοινωνίας της «Κ» μαζί του ή με τον συνεταίρο του να πάρει δημόσια θέση στο ζήτημα. Οπως όμως έμαθε η «Κ» από κυπριακές νομικές πηγές με τις οποίες μίλησε ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου, ο Κύπριος νομικός ήταν θυμωμένος με τον χειρισμό του θέματος στην Αθήνα καθώς είχε προσφέρει νομικές υπηρεσίες σαν και εκείνες που προσφέρουν χιλιάδες Κύπριοι νομικοί. Μία από τις εταιρείες, η Pizzaz Ltd, που διαχειριζόταν το κυπριακό δικηγορικό γραφείο και είχε αντικείμενο τις συμβουλές για τα λιπάσματα, αποφασίστηκε (σύμφωνα με τον ιστότοπο protagon.gr) να διαλυθεί μετά την εισβολή της οικονομικής αστυνομίας στη ΔΕΠΑ τον Μάρτιο του 2017. Οι λογαριασμοί της εταιρείας βρίσκονταν στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, που υπήγετο σε οργάνωση στη διοίκηση της οποίας ήταν ο ένας από τους δύο συνεταίρους του δικηγορικού γραφείου. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο έχει απορροφηθεί πλέον από την Ελληνική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή