Σχέδιο για πενταετή προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αντί ετησίων

Σχέδιο για πενταετή προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αντί ετησίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενταετούς διάρκειας, αντί ετήσιας και υπό δημόσια… παρακολούθηση, προκειμένου να αποκτά έναν πιο δεσμευτικό χαρακτήρα, σχεδιάζεται να είναι το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι παραπάνω αλλαγές αποτελούν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου νόμου που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το 2019 το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», τις εν λόγω αλλαγές αναμένεται να προαναγγείλει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019. Οι κυριότερες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

• Η διάρκεια της κάθε προγραμματικής περιόδου ορίζεται κατά κανόνα σε πέντε έτη. Σήμερα το ΠΔΕ είναι ετήσιας διάρκειας και ειδικά στα χρόνια της κρίσης υπέστη σημαντικές περικοπές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλα μέτρα, παροχές και να επιτευχθούν τα περίφημα υπερπλεονάσματα. Οπως επισημαίνουν, βεβαίως, αρμόδια στελέχη του υπουργείου, ακόμη στα χρόνια που προηγήθηκαν της δημοσιονομικής κρίσης, το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ χαρακτηρίστηκε από απουσία προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμης οπτικής και στόχευσης.

• Η νεοσύστατη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού ΠΔΕ (ΔΔΕΠΔΕ) θα καταρτίζει το εθνικό σκέλος, το οποίο θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής: α) Εξειδίκευση των εθνικών στόχων σε τομεακούς και περιφερειακούς και ενδεικτικές επενδυτικές προτεραιότητες, καθώς και σε ενδεικτικές κατηγορίες έργων, β) τα επιμέρους τομεακά και περιφερειακά προγράμματα της περιόδου, γ) τη συνολική και ετήσια κατανομή του προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα, δ) το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ε) τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα με τους μετρήσιμους προς επίτευξη στόχους.

• Το εθνικό ΠΔΕ, πριν από την οριστικοποίησή του, θα αναρτάται σε ανοιχτή ψηφιακή πλατφόρμα με στόχο τη διατύπωση απόψεων από τα υπουργεία, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους πολίτες. Συζήτηση θα προβλέπεται να γίνεται και στη Βουλή.

• Μία από τις πλέον σημαντικές καινοτομίες είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων με τη συγκέντρωση και την καταχώριση των δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα του ΠΔΕ. Τούτο διασφαλίζει περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη δεσμευτικότητα, καθώς η παρακολούθηση της υλοποίησης θα είναι προσβάσιμη σε όλους. Παράλληλα, προβλέπεται η υποβολή από τους φορείς περιοδικών εκθέσεων προόδου σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων τους.

Για την ομαλή προσαρμογή στο νέο σύστημα θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, που θα εστιάσει στην εκκαθάριση του εθνικού ΠΔΕ από λιμνάζοντα έργα ή από έργα μη επενδυτικού χαρακτήρα και στην προετοιμασία του συστήματος διαχείρισης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές τέθηκαν από τον κ. Δραγασάκη σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Παναγιώτη Κορκολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή