Το Κονκλάβιο (16/12/2018)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατήφορος χωρίς τέλος

Οτι υπάρχει μείζον ζήτημα με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν είναι μυστικό. Οπως επίσης και το γεγονός ότι η ανέγερση του Ναού του Αγ. Νικολάου στο ground zero βρίσκεται στον αέρα και το έργο έχει σταματήσει, αφού και η εταιρεία που το είχε αναλάβει εγκατέλειψε το πρότζεκτ λόγω αθέτησης πληρωμών από την Αρχιεπισκοπή. Φαίνεται, όμως, ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι προ εβδομάδων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής (αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης) έλαβε σχετική επιστολή και από τη Λιμενική Αρχή της Ν. Υόρκης και του Ν. Τζέρσεϊ, προφανώς σε συνεννόηση με τον κυβερνήτη της Ν. Υόρκης Αντριου Κουόμο.

Ανάρμοστο κτίσμα…

Ας πούμε ότι το γράμμα δεν τιμά ούτε τον Δημήτριο ούτε τον Ελληνισμό. Διότι σε αυτό επισημαίνεται ότι παρά τη συνδρομή της Λιμενικής Αρχής και του κυβερνήτη για να προχωρήσει στο έργο, στον χώρο εδώ και ένα χρόνο παραμένει ένα ημιτελές κτίσμα. «Παρότι περιμέναμε ότι η νέα εκκλησία θα ήταν ένα πλεονέκτημα στη συνολική ανάπτυξη του χώρου και ένα σύμβολο προσδοκίας, αυτή τη στιγμή είναι ανάρμοστο στο σύμπλεγμα, καθώς κείται εκεί και έχει αποτύχει να εκπληρώσει την αρχική του έμπνευση», σημειώνεται.

Πιο χαμηλά

Πολύ ευγενικά, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής υπογραμμίζει ότι το έργο πρέπει να επισπευσθεί και ότι η Αρχή είναι πρόθυμη να βοηθήσει ώστε να κλείσει αυτό το «κεφάλαιο σύγχυσης και διαφωνίας για την ελληνική κοινότητα». Προτείνει στον Δημήτριο βοήθεια, επανασχεδιασμό του έργου αν δεν υπάρχουν χρήματα για να ολοκληρωθεί στην αρχική του μορφή και, σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει ότι το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς είναι αρνητικό για όλους τους εμπλεκομένους. Κρίνω σκόπιμο να επισημάνω το γεγονός ότι η περιοχή θεωρείται «φιλέτο». Εξ ου και έχω την αίσθηση ότι το μήνυμα πίσω από τις γραμμές είναι το εξής: ή βρείτε τρόπο να προχωρήσει το έργο, ή αδειάστε μας τη γωνιά. Πόσο πιο χαμηλά;

Υμνοι για Βαρθολομαίο

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις επαφές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το κοινό ανακοινωθέν της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γράφονται. Οπως για το τι εκτιμούν οι Αμερικανοί για την Τουρκία, καθώς, για να το θέσω κομψά, δεν τη θεωρούν και φάρο σταθερότητας. Στον αντίποδα, ακούω ότι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό, παρότι παραμένει σε εκκρεμότητα η αλλαγή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής. Λεπτομέρειες για τους Αμερικανούς, μπροστά στο γεγονός ότι ο Πατριάρχης προχώρησε την υπόθεση Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Νέο μοντέλο

Διαφορετικό μοντέλο καμπάνιας και επικοινωνίας με τους Αθηναίους ακολουθεί ο Κ. Μπακογιάννης. Εννοώ ότι επισκέπτεται τις γειτονιές της Αθήνας χωρίς κάμερες και επαγγελματίες φωτογράφους. Αντ’ αυτού έχει έναν συνεργάτη, ο οποίος μέσω κινητού εκτελεί χρέη φωτογράφου και κάμεραμαν. Οχι για προσωπική χρήση φυσικά. Τα βίντεο από τις γειτονιές αναρτώνται στην ιστοσελίδα του συνδυασμού και οι επιτελείς του θεωρούν ότι αυτός είναι ένας πιο άμεσος τρόπος προκειμένου ο υποψήφιος δήμαρχος να εξηγεί λιτά και περιεκτικά τις προτάσεις του.

Θα είναι εκεί

Θυμίζω ότι πέρυσι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε παρακολουθήσει όλες –και όταν λέμε όλες εννοούμε όλες– τις ομιλίες του συνεδρίου της Ν.Δ. κατά την πρώτη μέρα (Σάββατο). Σε κάποιες, μάλιστα, όπως στην ομιλία του Στ. Ράμφου, είχε παρέμβει κιόλας. Δεν ξέρω αν θα το κάνει και σήμερα, καθώς πληροφορούμαι ότι θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση «Ανοικτό βήμα ανοικτό κόμμα», την οποία θα συντονίσει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Χρ. Ταραντίλης και στην οποία έχουν προσκληθεί να μιλήσουν τα πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. (Χ. Χωμενίδης, Β. Κιντή, Μ. Κωσταράκος. κ.ά.). Εχω την εντύπωση ότι θέλει να τιμήσει αυτοπροσώπως τους εκτός των τειχών προσκεκλημένους.

Αβρότητες…

Δεν ξέρω αν η κίνηση πολιτικής αβρότητας ισοδυναμεί με το δικό του «περασμένα ξεχασμένα». Ομως, οφείλω να ομολογήσω ότι αν μη τι άλλο, ο Ελληνας επίτροπος είναι θεσμικότερος των θεσμικών. Το λέω επειδή ετοιμάζει ειδική βραδιά στον Πρ. Παυλόπουλο που επισκέπτεται επισήμως τις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αβραμόπουλος απηύθυνε προσκλήσεις στους περίπου 1.000 Ελληνες που εργάζονται στο Μπερλεμόντ να συναντήσουν τον Πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης. Και όχι μόνο αυτό. Το ίδιο βράδυ θα του παραθέσει κλειστό δείπνο παρουσία και άλλων αξιωματούχων ελληνικών και ευρωπαϊκών διπλωματικών αρχών. Σημειώνω ότι ο Παυλόπουλος την επόμενη μέρα θα συναντήσει τον Γιούνκερ, ενώ το μεσημέρι θα γευματίσει με το Κολέγιο των Επιτρόπων. Μεγάλες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή