Ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στο Μακεδονικό

Ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στο Μακεδονικό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​το σχέδιο ολικής –κατά το δυνατόν– ναρκοθέτησης του πεδίου για τον Κυρ. Μητσοτάκη, που σχεδίασαν και ακολουθούν πιστά ο Αλ. Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του, η μεγαλύτερη νάρκη θα είναι το Μακεδονικό, αν τελικά οι συρανελίτες αφήσουν την κύρωση της συμφωνίας στην επόμενη Βουλή. Οχι γιατί δεν είναι ικανοί να το κάνουν. Αντίθετα, είναι ικανοί για όλα όσα θεωρούν ότι βοηθούν τους ίδιους ή υπονομεύουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους και ας πάει στο διάβολο η χώρα. Ομως, ειδικά στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο και στο ΝΑΤΟ να ολοκληρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών δίχως να αφήσει καμία εκκρεμότητα. Το παιχνίδι που παίζεται στα Βαλκάνια είναι πιο μεγάλο από τα μέτρα του και σαν υπάκουο παιδί έφτασε στο σημείο να «τα σπάσει» με τους Ρώσους για να εξασφαλίσει στήριξη από τη Δύση. Η πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα έγινε σε «παγωμένο» κλίμα και δεν διόρθωσε τίποτα, ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα καλά λόγια δεν σταματούν.

Με αυτά τα δεδομένα θα ήταν ακραίος τυχοδιωκτισμός, ακόμη και για έναν αδίστακτο πολιτικό όπως ο Αλ. Τσίπρας, να ρισκάρει την οργή Αμερικανών, Γερμανών, Νατοϊκών, αφήνοντας «αμανάτι» το Μακεδονικό στον Μητσοτάκη για να τον υπονομεύσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι μόλις 44 χρόνων και έχει δείξει έτοιμος να κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει πρωταγωνιστής στην ελληνική πολιτική ζωή τα επόμενα 20 χρόνια. Ξέρει πολύ καλά επίσης ότι οι φιλοδοξίες του θα κινδυνεύσουν πάρα πολύ αν επιχειρήσει να κοροϊδέψει τους ξένους υπαναχωρώντας από τις δεσμεύσεις του στο Μακεδονικό. Παρόλο που γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι οι πιθανότητές του για νίκη στις προσεχείς εκλογές μειώνονται εξαιρετικά αν πάει σε αυτές με κυρωμένη τη συμφωνία από τη Βουλή. Αυτό το βλέπουν και οι δημοσκόποι, αλλά εκείνος θα προτιμήσει να εξασφαλίσει το πολιτικό μέλλον του.

Ολα αυτά τα λέει η λογική, αν και με τους Τσιπραίους τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, σύμφωνα με την εμπειρία της χώρας με δαύτους. Από την άλλη πλευρά, όσο ανυποχώρητος και αν θέλει να εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Μακεδονικό, καλά θα κάνει να προσεύχεται νυχθημερόν να μην του αφήσει ο Αλ. Τσίπρας την καυτή πατάτα – νάρκη. Εκτός και αν ουσιαστικά δεν θα έχει πια σημασία στην πράξη η κύρωση ή όχι από την ελληνική Βουλή, προκειμένου η ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ, γιατί έτσι θα θέλουν οι ισχυροί. Αναμφίβολα πάντως, προτιμούν και την τυπική νομιμοποίηση με την κύρωση, άρα η πίεση που θα ασκούν στην Αθήνα θα είναι πολύ μεγάλη και με ποικίλους τρόπους. Με τη γενική ναρκοθέτηση του πεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αλ. Τσίπρα, είναι βέβαιο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται και την τρομερή πίεση από συμμάχους, εταίρους, δανειστές και με την Τουρκία πάντα εκεί…

Οσο για τις εκτός σεναρίου άστοχες και προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ (και έσπευσε αμέσως να τον επαναφέρει στην τάξη ο Μάθιου Νίμιτς) προκαλώντας αναταραχή στην Ελλάδα, δεν φαίνονται προς το παρόν ικανές να αλλάξουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι συνεχείς αντιφατικές δηλώσεις του Π. Καμμένου –μπροστά σε στρατιωτικό ακροατήριο οι τελευταίες (αλλά Καμμένος είναι αυτός…)– για τη στάση του δεν έχουν σημασία. Είναι φανερό ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι εμφανίζεται διαιρεμένο στο Μακεδονικό, οι Λεβέντες δεν αντέχουν, κάποιοι ανεξάρτητοι θα πουν «ναι» στη συμφωνία και υπάρχει θέμα με τη ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ. Θα βρεθούν οι 150.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή