Βενιζέλος: Να απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από κόμματα, κρατικισμό, συντεχνιασμό

Βενιζέλος: Να απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από κόμματα, κρατικισμό, συντεχνιασμό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη θεωρεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφενός επειδή αν δεν προχωρήσει τώρα,  θα είναι αδύνατη στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και επειδή τα πανεπιστήμια πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα και τον κρατικισμό.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Ακραίως», ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι το θέμα του άρθρου 16 θα πρέπει να μπει τώρα στην ατζέντα, αλλιώς η αναθεώρησή του θα είναι αδύνατη την επόμενη πενταετία λόγω των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων.

Ερωτηθείς εάν ανήκε σε εκείνους που είχαν σταματήσει τη ψήφισή του την προηγούμενη φορά ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Όχι, ήμουν ένας εκ εκείνων που έλεγαν ότι δεν μπορούμε να πάμε στο άρθρο 16, χωρίς να έχουμε εγγύηση για το τι σημαίνει μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο.

Αυτά όμως είναι ζητήματα του 2006. Δυστυχώς από το 2006 μέχρι το 2018 έχουμε μια απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και η αναθεώρηση του άρθρου 16 χρειάζεται για δύο πράγματα . Για να μπορούν να γίνουν και μη κρατικά πανεπιστήμια που ούτως ή άλλως λειτουργούν λόγω ευρωπαϊκού δικαίου και επιπλέον για να απελευθερώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο από τον εναγκαλισμό κομμάτων, του συντεχνιασμού και του κρατικισμού».

Ο κ. Βενιζέλος βλέπει επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μέχρι την κάλπη εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Δεν βλέπω να αντέχει μέχρι το φθινόπωρο» είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, για να προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα υποστεί στρατηγική ήττα, καθώς δεν θα μπορεί να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

«Θέλω ένα Σύνταγμα με όλα τα κόμματα, αλλά δεν πρέπει να επικρατήσει μονοκομματική αντίληψη» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας όπως αποτυπώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το άρθρο 3 περί επικρατούσας θρησκείας δεν συνιστά απόκλιση από την αρχή της ανεξιθρησκείας.

«Το ελληνικό κράτος είναι ήδη θρησκευτικά φιλελεύθερο» είπε, πρόσθεσε όμως ότι το Σύνταγμα πρέπει να ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας όχι μόνο με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο διεθνής ρόλος πρέπει να αναδεικνύεται.

Οσον αφορά τον Π. Καμμένο, τον χαρακτήρισε «παράγοντας ασάφειας που υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής».

«Δεν θα τον έβαζα στους παράγοντες της σοβαρότητας με τίποτα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε στην τελευταία φάση να αποκολληθεί από τον κυβερνητικό εταίρο για να εμφανιστεί ως δημοκρατικός. Ο κ. Καμμένος είναι αυτός που έδωσε το στυλό σε Τσιπρά-Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί και διά της υπογραφής δημιουργούνται δεσμεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή