Γουές Μίτσελ στην «Κ»: Καμία παρενόχληση στα νερά της Κύπρου

Γουές Μίτσελ στην «Κ»: Καμία παρενόχληση στα νερά της Κύπρου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σαφές μήνυμα προς την Aγκυρα να μη δημιουργήσει εμπόδια στις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της με τρόπο δίκαιο.

Ο κ. Μίτσελ, ο οποίος υποδέχθηκε τον γράφοντα στο γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Παρασκευής, μόλις 24 ώρες μετά τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας, την Κύπρο και το Ισραήλ ως φυσικούς συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περιγράφει την Ελλάδα ως «εξέχουσα» χώρα στην αμερικανική στρατηγική σκέψη, την πρώτη χώρα της Δύσης που αισθάνεται τις παγκόσμιες προκλήσεις. Επιπλέον, μιλάει για την Ελλάδα ως την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην περιφέρεια από την Πολωνία μέχρι το Ισραήλ.

Επιπλέον τονίζει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο κ. Μίτσελ και τονίζει ότι η επίτευξή της μπορεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.

Ολόκληρη η αποκλειστική συνέντευξη του κ. Μίτσελ, στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής της Κυριακής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή