Ερντογάν: Θα ξεφορτωθούμε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία, με ή χωρίς τις ΗΠΑ

Ερντογάν: Θα ξεφορτωθούμε την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βόρεια Συρία, με ή χωρίς τις ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να «ξεφορτωθεί» την κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία αν ο αμερικανός ανάδοχός της δεν την αναγκάσει να αποσυρθεί.

Η νέα απειλή του Ερντογάν διατυπώνεται τρεις ημέρες μετά μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν με «πιο αποτελεσματικό» τρόπο στη βόρεια Συρία.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη από τον Ερντογάν ότι «τις ερχόμενες ημέρες» θα εξαπολύσει νέα επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και ότι θα θέσει στο στόχαστρο τις θέσεις τους που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις YPG απέναντι στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (IK), όμως η Άγκυρα θεωρεί πως η πολιτοφυλακή αυτή είναι «τρομοκρατική» και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την απειλή παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

«Μίλησα στον Τραμπ. Οι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν από ανατολικά του Ευφράτη. Αν δεν φύγουν, θα τους ξεφορτωθουμε εμείς», είπε στη διάρκεια μιας ομιλίας στην κεντρική πόλη Κόνια (Ικόνιο).Οι YPG «είναι μια πηγή ανησυχίας για εμάς με τον τρομοκρατικό διάδρομό τους», πρόσθεσε.

Φάνηκε ωστόσο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεδομένου ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η τουρκική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει «οποιαδήποτε στιγμή».

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από το 2016 δύο επιθέσεις στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG κα των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά την εγκατάσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρητηρίων στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις κουρδικές δυνάμεις. Το μέτρο προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί πως είναι μια αμερικανική προσπάθεια να προστατεύσει τις YPG.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή