Νομιμοποίηση εξόδων ύψους 550 χιλ. ευρώ στο Υπουργείο Εξωτερικών «κατά παρέκκλιση»

Νομιμοποίηση εξόδων ύψους 550 χιλ. ευρώ στο Υπουργείο Εξωτερικών «κατά παρέκκλιση»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονδύλι ύχους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δαπανήθηκε τους τελευταίους 24 μήνες από το υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών «νομιμοποιεί» τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ προκειμένου να ψηφιστεί με το «κατεπείγον» νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αμέσως μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού.

«Δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2017 έως και 11/12/2018 θεωρούνται σύννομες και δύναται να εκκαθαριστούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων» νόμων σχετικών με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, σημειώνεται στην τροπολογία.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Εκθεσή του αναφέρει ότι σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η νομιμοποίηση που επέρχεται αφορά «δαπάνες ύψους 550 χιλ. ευρώ». Στην αιτιολογική της τροπολογίας έκθεση, που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γ. Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ.Μπόλαρης, γίνεται λόγος για «περίπου 550 χιλιάδες ευρώ», και σημειώνεται πως η επίμαχη ρύθμιση «καθίσταται άκρως αναγκαία, καθώς λόγω αβλεψιών και άλλων γραφειοκρατικών προβλημάτων οι αναλήψεις ή και οι αναρτήσεις παραλείφθηκαν, είτε πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο της έκδοσης της απόφασης ανάληψης».

Στα αξιοσημείωτα της παράξενης αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας προστίθεται και μια επισήμανση στη συνοδευτική της τροπολογίας «Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων», όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ανάγκη η οποία προκύπτει από τον «κατεπείγοντα χαρακτήρα μέρους των δαπανών προς αντιμετώπιση άμεσων και μη δυνάμενων να προβλεφθούν αναγκών». Σε άλλο σημείο αυτής της Εκθεσης, σημειώνεται γενικόλογα ότι αφορά «έξοδα μετακινήσεων και προμήθειας αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή