Πτώση στο Χ.Α. με πιέσεις στις τράπεζες

Πτώση στο Χ.Α. με πιέσεις στις τράπεζες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονες ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές λίγες μόνο συνεδριάσεις πριν από την εκπνοή του έτους, στρώνοντας έτσι έναν πολύ δύσκολο δρόμο για το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο στις αρχές του μήνα ήλπιζε σε καλό κλείσιμο του 2018 και δημιουργώντας παράλληλα «λακκούβες» για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 3,5%, με πολλούς τίτλους της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης να παρασύρονται και αυτοί στη δίνη των πιέσεων.

Σε ό,τι αφορά τα blue chips ειδικότερα, πέραν των τραπεζών, τα «βέλη» στράφηκαν σε ΔΕΗ (-5,42%), Fourlis (-4,56%) και Motor Oil (-3,73%), ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Grivalia, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και Aegean, ενώ μόνο μία μετοχή διασώθηκε στα θετικά, ο ΑΔΜΗΕ με κέρδη 1,49%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,05% στις 632,04 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,09%, στις 1.664,07 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,73%, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «βουτιά» κατά 3,47% στις 449,01 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,44 εκατ. ευρώ.

Αν και υπήρχαν προσδοκίες πως το 2018 θα μπορούσε να κλείσει στις 680-700 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και σε σημαντικό περιορισμό των απωλειών από τις αρχές του έτους, το ιδιαίτερα κακό ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας –η οποία ουσιαστικά είναι η μοναδική «ολόκληρη» πριν από τις αργίες των Χριστουγέννων– κάνει το πιθανότερο σενάριο πλέον τις 600 μονάδες και τις ετήσιες απώλειες να διαμορφώνονται κοντά στο 25%.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η εβδομάδα εμπεριέχει και την τελευταία λήξη συμβολαίων, για το 2018, στην Αγορά Παραγώγων, με τον Τραπεζικό να συνεχίζει να είναι υποτονικός. Η χρονιά δείχνει να τελειώνει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και χωρίς ξεχωριστά γεγονότα να έχουν συμβεί στη διάρκειά της. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για μία οικονομία που τόσο διψάει για θετικά νέα, για να ανεβάσει στροφές και ψυχολογία. Το 2019 μπορεί να είναι μια χρονιά που λόγω του ότι είναι και εκλογικό έτος μπορεί να κρύβει περισσότερο θετικές εκπλήξεις, μιας και το Χ.Α. μπορεί να αρχίσει να προεξοφλεί μια αλλαγή πολιτικής, περισσότερο φιλοεπενδυτικής, κάτι που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή