Διαδικασίες-εξπρές για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έως 300.000 ευρώ

Διαδικασίες-εξπρές για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών έως 300.000 ευρώ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εξαπλασιασμό του ανώτατου ορίου οφειλών σε σύγκριση με σήμερα, προκειμένου μια επιχείρηση να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη της μέσω της λεγόμενης απλοποιημένης διαδικασίας –χωρίς δηλαδή υποχρεωτική αξιολόγηση βιωσιμότητας–, προχωρά η κυβέρνηση.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις –ανεξαρτήτως μεγέθους– και εν γένει σε όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα, όταν δεν καταλήγουν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές τους, να προβαίνουν σε διμερή διευθέτηση των χρεών που έχουν προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενταχθούν περισσότεροι στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά κυρίως να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για περισσότερους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα επιχειρεί να αντιστρέψει την κριτική που δέχεται ότι με τη φορολογική πολιτική της πλήττει κυρίως τη μεσαία τάξη, κάτι που δεν παρέλειψε να επισημάνει χθες στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

«Η έξοδος από τα μνημόνια επιτρέπει να στραφούμε σήμερα όχι μόνο στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας, όπως έπρεπε να κάνουμε μετά το 2015, το 2016, αλλά να στραφούμε και στα προβλήματα των ενδιάμεσων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

• Αυξάνεται στις 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο συνολικών οφειλών προκειμένου κάποια επιχείρηση να ρυθμίσει τα χρέη της με βάση την απλοποιημένη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου ένας οφειλέτης να κριθεί βιώσιμος για να ενταχθεί στην απλοποιημένη διαδικασία πρέπει να πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: να έχει λειτουργική κερδοφορία κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, το σύνολο των οφειλών τους –όπως αυτές θα διαμορφώνονται μετά την αφαίρεση: των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από φορολογικά πρόστιμα και του 85% των απαιτήσεων Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων από προσαυξήσεις και πρόστιμα– είναι έως οκτώ φορές μεγαλύτερο από το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

• Δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες), Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και που η διαδικασία του εξωδικαστικού αποτυγχάνει λόγω μη συμμετοχής του απαιτούμενου ποσοστού των πρώτων για την επίτευξη απαρτίας, να ρυθμίζουν διμερώς τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Η διμερής ρύθμιση θα γίνεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι παραπάνω αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η συζήτηση επί του οποίου ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Στην ίδια τροπολογία θα περιλαμβάνεται και η παράταση λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Στην ίδια κατεύθυνση, της ανακούφισης δηλαδή των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, η κυβέρνηση επιδιώκει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτούς. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει με τις τράπεζες και τους θεσμούς με αντικείμενο το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρέχεται η δυνατότητα προστασίας από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας επαγγελματιών, σε περίπτωση που η κατοικία έχει τεθεί ως ενέχυρο για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε την κατάθεση και ψήφιση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη εννέα ακόμη νομοσχεδίων για τις στρατηγικές επενδύσεις, τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τις μικροπιστώσεις και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή