Ευέλικτη με τα επιτόκια η ΕΚΤ, αν χρειαστεί

Ευέλικτη με τα επιτόκια η ΕΚΤ, αν χρειαστεί

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, εάν η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίσει μεγαλύτερη επιβράδυνση από όση αναμένεται.

Τα σχετικά δήλωσε χθες ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς, ο οποίος συννόμως θα προαχθεί σε διοικητή. Η ΕΚΤ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώσει το μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2,6 τρισ. ευρώ, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή της πως τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 – κι αυτό μεταφράζεται είτε σε μια αύξηση στα τέλη της επόμενης χρονιάς είτε στις αρχές του 2020. «Οι κινήσεις μας βασίζονται στα δεδομένα της οικονομίας», επισήμανε ο Πιερ Βουνς. «Εάν η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδυνθεί, θα διατηρήσουμε για πιο μακρά περίοδο τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα».

Ο κ. Βουνς θα αναλάβει καθήκοντα διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Γιαν Σμετς, οπότε και θα συμπεριληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη σημειώθηκε εξασθένηση πληθωρισμού στο 1,9%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από φέτος τον Mάιο. Τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 2,2%. Ο δείκτης του Νοεμβρίου ουσιαστικά αναθεωρήθηκε από το 2% αρχικά στο 1,9%. Ο δε δομικός πληθωρισμός, επίσης, αναθεωρήθηκε από το 1,2% αρχικά στο 1,1%. Αφ’ ης στιγμής η ΕΚΤ τοποθέτησε τη λήξη της περιόδου ποσοτικής χαλάρωσης στην εκπνοή του 2018, η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε κάποια σημάδια αποδυνάμωσης. Το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η παραγωγή συρρικνώθηκε σε τρεις μεγάλες οικονομίες, ενώ οι προσδοκίες για ζωηρή ανάκαμψη εξασθένησαν λόγω εμπορικού πολέμου, μη συντεταγμένης εξόδου της Βρετανίας και δημοσιονομικών θεμάτων της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή