Την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» βλέπουν οι Αρχές

Την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» βλέπουν οι Αρχές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στο Νέο Φάληρο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά της επίθεσης, όπως, για παράδειγμα, την ισχύ της βόμβας, τη μεθοδολογία των δραστών και τα πρώτα ευρήματα της αστυνομικής προανάκρισης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, το χτύπημα στο κτίριο της λεωφόρου Εθνάρχου Μακαρίου έχει σημαντικές ομοιότητες με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας, τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου 2016, και με την έκρηξη στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως, την 22α Δεκεμβρίου 2017. Την ευθύνη για τα δύο περιστατικά είχε αναλάβει με προκηρύξεις της η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Η οργάνωση έχει συνδέσει το όνομά της με μεγάλης ισχύος βομβιστικές επιθέσεις και με χαρακτηριστικό ότι, συνήθως, μεσολαβούν διαστήματα αρκετών μηνών ανάμεσα στα χτυπήματά της.

Ποιες είναι όμως οι ομοιότητες των δύο ενεργειών στο υπουργείο Εργασίας και στο Εφετείο με τη χθεσινή επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής»; Στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον μηχανισμό στο μεταλλικό κάγκελο στην άκρη του πεζοδρομίου χρησιμοποιώντας tie-up, όπως ακριβώς έπραξαν οι δράστες της χθεσινής επίθεσης. Η βόμβα στο υπουργείο αποτελείτο από περίπου 10 κιλά ισχυρού εκρηκτικού τοποθετημένου μέσα σε μεταλλικό φορέα. Αντίστοιχη ποσότητα εκρηκτικής ύλης εκτιμάται ότι περιείχε ο μηχανισμός που πυροδοτήθηκε χθες στο Νέο Φάληρο. Ακόμα, οι δράστες της απόπειρας επίθεσης του 2016 είχαν διαφύγει από την οδό Σταδίου με αυτοκίνητο που, αργότερα, βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.

Παρόμοια μεθοδολογία ακολούθησαν και στην επίθεση στο Εφετείο. Και τότε οι βομβιστές, για να πλησιάσουν και να απομακρυνθούν από το σημείο, είχαν χρησιμοποιήσει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, που αργότερα πυρπόλησαν στην οδό Κουντουριώτου στα Εξάρχεια. Σε εκείνη την ενέργεια, όπως και στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας, είχαν λάβει μέρος τουλάχιστον τρία άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών αλλά και αστυνομικών-φρουρών που είχαν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες. Υπήρχαν μάλιστα υποψίες ότι στους δράστες συγκαταλέγονταν δύο άνδρες ηλικίας περίπου 30 ετών, οι φωτογραφίες και οι πλαστές ταυτότητες των οποίων είχαν βρεθεί σε ένα από τα κρησφύγετα της Πόλας Ρούπα, καταδικασμένης για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Τουλάχιστον τρία πιθανολογείται ότι είναι τα άτομα που έλαβαν μέρος και στη χθεσινή επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ.

Η ΟΛΑ πρωτοεμφανίστηκε με την επίθεση με καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού. Τότε, οι δράστες είχαν στην κατοχή τους ρουκετοβόλο που, ωστόσο, δεν είχαν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν λόγω βλάβης. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, η ίδια ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (30 Δεκεμβρίου 2013), πάλι με καλάσνικοφ στο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ (12 Δεκεμβρίου 2014), καθώς και των βομβιστικών ενεργειών στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (24 Νοεμβρίου 2015) και στο κτίριο της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα.

Αντιθέτως, αδύναμο θεωρούν οι αστυνομικοί το ενδεχόμενο σε ανάληψη ευθύνης για τη χθεσινή ενέργεια να προχωρήσουν οι οργανώσεις «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ή η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η πρώτη έχει πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην πρεσβεία του Μεξικού και έχει επιδείξει «εξειδίκευση» στη χρήση καλάσνικοφ. Αντιστοίχως, η «Συνωμοσία» τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τις διωκτικές αρχές και εκτιμάται ότι δεν διαθέτει επιχειρησιακή δυνατότητα να φέρει σε πέρας «επιχείρηση» σαν και τη χθεσινή. Στην ΕΛ.ΑΣ., τέλος, αποσυνδέουν τη επίθεση στο κτίριο του Νέου Φαλήρου από την πρόσφατη εναντίον του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή