Ποια είναι τα συχνότερα λάθη στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες που το είχαν λάβει πέρυσι «έμειναν» φέτος εκτός μερίσματος, ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει νέο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε 1.463.524 δικαιούχους-νοικοκυριά, συνολικού ύψους 676.199.675 ευρώ. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι όσοι πολίτες είχαν εγκεκριμένη αίτηση κοινωνικού μερίσματος και δεν πληρώθηκαν ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

1η περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στον δικαιούχο του μερίσματος. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος.

2η περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται ότι σε βάθος πενταετίας πραγματοποιείται έλεγχος είτε για την υποβολή δήλωσης ως υπόχρεου είτε για το αν ο αιτών υπήρξε σύζυγος, εξαρτώμενο πρόσωπο ή φιλοξενούμενος σε δήλωση άλλου υπόχρεου, αρκεί να είχε δηλωθεί σωστά ο ΑΦΜ ή ο ΑΜΚΑ του αιτούντος. Οι περισσότερες αιτήσεις όσων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία απορρίφθηκαν αμέσως.

Ακολουθούν 5 διευκρινίσεις για το μέρισμα υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων.

– Πού μπορώ να υποβάλω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

– Για να υποβάλετε αίτηση και να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος, πρέπει να μπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

–  Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρώσω στην αίτηση;

– Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε έναν έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα-1

– Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω εάν προκύψει ανάγκη για ενημέρωση στοιχείων που εμφανίζονται στην αίτηση;

– Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα στοιχεία σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους παρακάτω φορείς:

• Στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά τον ΑΜΚΑ (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την ερώτηση Α5).

• Στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά τον χρόνο ασφάλισης.

• Στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά τον χρόνο ανεργίας (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την ερώτηση Ε1).

Στη συνέχεια, πρέπει να ξαναμπείτε στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβετε τη διαδικασία. Η διαδικασία θα πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

– Εάν είμαι άνω των 70 ετών και δεν έχω πρόσβαση σε υπολογιστή, είναι απαραίτητο να κάνω αίτηση;

– Εάν είστε άνω των 70 ετών και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στον λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

– Η αίτησή μου για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 είναι εγκεκριμένη, αλλά δεν μου έχουν πιστωθεί τα χρήματα στον λογαριασμό μου. Τι να κάνω;

– Για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος. Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του κοινωνικού μερίσματος δεν πραγματοποιούνται. Προκειμένου να αποφευχθεί η μη πληρωμή εξαιτίας αδυναμίας ταυτοποίησης, σας προτρέπουμε:

• Να ακυρώσετε την αίτηση και να προβείτε σε «επαναξιολόγηση». • Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσετε στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι ή και να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή