Στη SoftOne περνάει ο έλεγχος της Unisoft έναντι 9 εκατ. ευρώ

Στη SoftOne περνάει ο έλεγχος της Unisoft έναντι 9 εκατ. ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να αλλάξει χέρια η Unisoft. Η εταιρεία θα μεταβιβαστεί στη SoftOne, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, αντί του τιμήματος των 9 εκατ. Παράλληλα ο νέος μέτοχος θα αναλάβει τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 7,5 εκατ. που θα αποπληρωθούν σε δέκα χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η συμφωνία εξυγίανσης της Unisoft (πρώην Altec Software) καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο. Mόλις πρόσφατα εκδόθηκε η σχετική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Ειδικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου την αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε η διοίκηση της Unisoft, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών. Η απόφαση του δικαστηρίου (832/03.12.2018) παρέχει περιθώριο εφαρμογής ενός μηνός και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Βάσει αυτής, το 93% των μετοχών της Unisoft που σήμερα κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας (ETE, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Αττικής) θα περιέλθει στη SoftOne. Το υπόλοιπο 7% που θεωρητικά κατέχει η πρώην Αγροτική Τράπεζα θα περιέλθει στον ίδιο αγοραστή σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το συγκεκριμένο μερίδιο θα πρέπει να λάβει έγκριση του Δημοσίου (υπ. Οικονομικών). Το αντάλλαγμα που θα καταβάλει η SoftOne ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. Η Unisoft όφειλε περί τα 45 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες. Αντίθετα, οι οφειλές της προς τρίτους (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.) ήταν μηδαμινές, αφού δεν ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, το σύνολο των οφειλών αφορούσαν τραπεζικό δανεισμό. Από το σύνολο του δανεισμού, 20 εκατ. ευρώ αντηλλάγησαν με μετοχές της εταιρείας (κεφαλαιοποίηση χρεών). Ετσι περιήλθε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Unisoft στις πιστώτριες τράπεζες. Αρχικά κεφαλαιοποιήθηκαν τα 15 εκατ. για το 75% του μετοχικού κεφαλαίου και στη συνέχεια τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ. Από το υπόλοιπο των τραπεζικών οφειλών (25 εκατ.), περίπου τα 18 εκατ. διαγράφηκαν ενώ μένουν για αποπληρωμή 7,5 εκατ. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί από τη SoftOne στην επόμενη δεκαετία σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, μια βίαιη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Unisoft θα είχε ως αποτέλεσμα την απόδοση αξίας μόλις 2,2 εκατ. Παράλληλα θα άφηνε ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 49,7 εκατ. Ακόμη, θα έμεναν χωρίς εργασία περίπου 130 εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Η υπόθεση της Unisoft αναδεικνύει την αργή διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Η σχετική αίτηση διάσωσης της επιχείρησης χρειάστηκε σχεδόν 16 μήνες για να λάβει το πράσινο φως των δικαστικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή