Πάνω από το 20% των POS είναι ανενεργό, εκτιμά η Printec

Πάνω από το 20% των POS είναι ανενεργό, εκτιμά η Printec

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο επέκτασης μέσω εξαγορών εξετάζει για το 2019 η διοίκηση της Printec, επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξή της στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια, χρηματοδοτώντας το επενδυτικό της πλάνο με ίδια κεφάλαια και, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Printec Μαρίνα Μαυρομάτη, η προοπτική των εξαγορών εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ικανότητας της εταιρείας να εξάγει τις υπηρεσίες της και στις 16 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε η κ. Μαυρομάτη, το ενδιαφέρον για εξαγορές επικεντρώνεται σε εταιρείες υπηρεσιών λογισμικού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συμπληρωματικές συνέργειες που θα αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, με αφορμή την παρουσίαση των νέων γραφείων της εταιρείας, η διοίκηση της Printec παρουσίασε τη στρατηγική της για την Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα απέφερε περίπου το ένα τρίτο των εσόδων το 2017 λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που επέφερε η υποχρεωτική τοποθέτηση των POS, κάτι που παραμένει στρατηγικός στόχος, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Αποτελώντας βασικό προμηθευτή των ελληνικών τραπεζών σε POS και ATM, η κ. Μαυρομάτη εκτίμησε ότι η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών θα πρέπει να ενισχυθεί, καθώς παρά τη νομοθεσία για την υποχρεωτική προμήθεια POS, ένας σημαντικός αριθμός από τα εγκατεστημένα τερματικά, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 20%, παραμένει ανενεργό, χωρίς δηλαδή να έχει πραγματοποιήσει κάποια συναλλαγή. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το 70% των συναλλαγών πλέον πραγματοποιείται εκτός τραπεζικού καταστήματος, καθώς και το γεγονός ότι η μέση αξία των συναλλαγών βαίνει μειούμενη. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν πάντως, υπό το βάρος της πίεσης για περικοπή των εξόδων τους, αλλά και της αλλαγής του προφίλ του μέσου πελάτη, που στρέφεται στις συναλλαγές μέσω κινητού, να αλλάξουν το μοντέλο των καταστημάτων τους, τα οποία θα μετατραπούν κυρίως σε συμβουλευτικά σημεία από κέντρα συναλλαγών. Η Printec έχει αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα και μικρό δανεισμό που με βάση τα στοιχεία του 2017 διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ και βαίνει μειούμενος, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBITDA) για την ίδια χρήση διαμορφώθηκαν στα 14,3 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζει σταθερή αύξηση τόσο σε έσοδα όσο και σε κερδοφορία. Συγκεκριμένα, για το 2017, ο όμιλος εμφάνισε συνολικά έσοδα 121 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 13% σε επίπεδο εσόδων και 15% σε επίπεδο κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό, βασικές χώρες στη λίστα των 16 αγορών που δραστηριοποιείται είναι η Τσεχία, η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, που σύμφωνα με την κ. Μαυρομάτη αναπτύσσονται ταχύτατα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζικών τους συστημάτων. Μεταξύ των πελατών της, εκτός από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, είναι τράπεζες όπως η Erste, η ΒΚΤ, η HPB, η Bank of Cyprus, η Raiffeisen, η Société Général, η UniCredit, η Intesa, η OTP Bank, καθώς και μεγάλοι λιανέμποροι, όπως η Tesco, η Spar κ.ά.

Η Printec ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια στην Ελλάδα, και πλέον ηγείται στον χώρο της τεχνολογίας αυτοματοποίησης συναλλαγών, παρέχοντας λύσεις που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται με τους πελάτες τους. Στις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 900 ανθρώπους. Συνολικά η Printec εξυπηρετεί μέσα από τις λύσεις της περίπου 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή