Αμεση αναβάθμιση των πτυχίων τους ζητούν απόφοιτοι ΤΕΙ

Αμεση αναβάθμιση των πτυχίων τους ζητούν απόφοιτοι ΤΕΙ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ασκό του Αιόλου για όλο και περισσότερα αιτήματα φαίνεται ότι άνοιξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε σχέση με τα πτυχία αποφοίτων ΤΕΙ που «πανεπιστημιοποίησε». Ενδεικτικά, άρχισε συλλογή υπογραφών αποφοίτων των ΤΕΙ Αθηνών και ΤΕΙ Πειραιώς με αίτημα τα πτυχία τους να αντιστοιχηθούν αυτόματα με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο και δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ. Ηδη, οι υπογραφές προσεγγίζουν τις 3.000. Οπως παρουσίασε η «Κ», το υπουργείο σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστήμιο να «αναβαθμίσουν» το πτυχίο τους σε πανεπιστημιακό μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων στο πανεπιστημιακό τμήμα που προήλθε από το ΤΕΙ τους.

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου χθες στη Βουλή επανέλαβε την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ. Μάλιστα, ενοχλημένος «για την παρερμηνεία που γίνεται από ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», όπως είπε, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνισε ότι «δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί. Δηλαδή, ότι το νέο σύστημα, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές είτε με Πανελλαδικές Εξετάσεις είτε –για πρώτη φορά– σε συγκεκριμένες σχολές ελεύθερης πρόσβασης μόνο με το απολυτήριο του λυκείου».

Παράλληλα, μετά και τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ –εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τις 3.000 εκκρεμείς αιτήσεις– ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε στη Βουλή ότι προγραμματίζει «την κατάργηση του ΣΑΕΠ (Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) ακολουθώντας αυστηρά τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η νέα ρύθμιση θα στοχεύει στην αναγνώριση των πτυχίων εντός 40 ημερών από την ημέρα κατάθεσης του φακέλου. Ο έλεγχος και η χορήγηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του πτυχίου θα γίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. «Κλειδί» για την επιτάχυνση των διαδικασιών θα είναι η αυτόματη αναγνώριση για όμοιες περιπτώσεις όπου υπάρχει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΣΑΕΠ.  

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων την επιδότηση με 10.000 ευρώ για κάθε μεταπτυχιακό που είτε είναι δωρεάν είτε έχει πολύ χαμηλά δίδακτρα. Συνολικά, το ποσό θα δοθεί για 272 μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσης, ο υπουργός επισήμανε τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκλογών στις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ εκ μέρους των πανεπιστημίων και στο γεγονός ότι για αρκετές θέσεις, παρά την ύπαρξη υποψηφίων με υψηλά προσόντα, οι εκλογές ήταν άγονες. Ζήτησε δε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκλογών.

Τέλος, με βάση τις επαφές των δύο ιδρυμάτων, κλείνει η συμφωνία απορρόφησης του ΤΕΙ Κρήτης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή