Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη χώρα

Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη χώρα

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχές, καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή ήδη από χθες, οπότε και εξεδόθη το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αναμένονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θράκης. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο.

Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη χώρα-1

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά κυρίως θαλάσσια – παράκτια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά της δυτικής Μακεδονίας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).  Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες στα δυτικά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 7 και στα θαλάσσια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα θαλάσσια – παράκτια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπειρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Βαθμιαία βελτίωση από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.

Ανεμοι: αρχικά νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσκαιρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Υφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε βόρειων διευθύνσεων 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη χώρα-2

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές και χιονιά στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 800 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση ενισχυόμενοι το βράδυ στα ανατολικά τοπικά σε 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 05 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7, και στο Θερμαϊκό πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές που βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Ανεμοι: αρχικά νότιων διευθύνσεων 3 με 5 και γρήγορα δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη χώρα-3Οδηγίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθυνθεί με συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες, προκειμένου αυτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Tι πρέπει να προσέξουν όσοι βρίσκονται σε περιοχές όπου προβλέπονται δυνατές βροχές και άνεμοι:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή