Τόνωση λιανεμπορίου από τα αναδρομικά

Τόνωση λιανεμπορίου από τα αναδρομικά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή αύξηση του τζίρου αναμένει ο εμπορικός κόσμος κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί ελαφρώς πάνω από το επίπεδο των 3,5 δισ. ευρώ, επίδοση που κατέγραψε τα περυσινά Χριστούγεννα. Βεβαίως, η επίδοση αυτή, ακόμη και αν βελτιωθεί, παραμένει πολύ μακριά από αυτή των Χριστουγέννων του 2009, όταν το εμπόριο είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ. Η σωρευτική μείωση του τζίρου κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια υπολογίζεται σε 35%, με απώλειες που υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

Η έστω και οριακή αυτή ανάκαμψη αναμένεται να προέλθει από τη σχετική βελτίωση σε ό,τι αφορά την απασχόληση, αλλά και τις πρόσφατες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η καταβολή των αναδρομικών σε μισθωτούς και συνταξιούχους που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, καθώς και του κοινωνικού μερίσματος. Βεβαίως, σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και μικρό μόνο αναμένεται να «πέσει» στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) η πλειονότητα των καταναλωτών ξεκινάει τις αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, συνεχίζει πολύ έντονα την περίοδο 16-24 Δεκεμβρίου και μόνο δύο στους δέκα κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα, έως και την 31η Δεκεμβρίου. Στην Ελλάδα, η πρώτη καταναλωτική προτίμηση για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, η δεύτερη το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία κατά σειράν επιλογής, είναι τα παιδικά παιχνίδια, ενώ κατά τη διάρκεια του 2018 παρατηρείται μία μετατόπιση τζίρου κατά 4% από τα μικρά στα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο (εξαιρουμένων των καυσίμων) κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2018 αύξηση 4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη αύξηση του έτους 2017 προς το 2016. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο παρουσίασε άνοδο 4,9% έναντι πτώσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 προς το 2016. Ο γενικός δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο αυξήθηκε τον ίδιο μήνα κατά 3,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2017 έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 προς το 2016.

Εορταστικό ωράριο

Την Κυριακή, πάντως, 16 Δεκεμβρίου, πρώτη Κυριακή κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά λόγω εορταστικού ωραρίου, η κίνηση στην αγορά ήταν περιορισμένη. Διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα την ερχόμενη Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου, οπότε τα καταστήματα θα είναι και πάλι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όπως επίσης και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

Τις καθημερινές συνεχίζεται η εφαρμογή του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ σήμερα, καθώς επίσης στις 19, 20, 21, 27 και 28 Δεκεμβρίου. Το Σάββατο 22 και 29 Δεκεμβρίου προτείνεται να είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου από τις 9 έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 9 έως τις 5 μ.μ. Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2019 τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Η 2α Ιανουαρίου είναι κατ’ έθιμον αργία και είναι στη διακριτική ευχέρεια των εμπορικών επιχειρήσεων εάν θα λειτουργήσουν ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή