Εκτενής κάλυψη από τα ξένα ΜΜΕ

Εκτενής κάλυψη από τα ξένα ΜΜΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βομβιστική επίθεση κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο κτίριο όπου βρίσκονται και τα γραφεία της «Καθημερινής» απασχόλησε διεθνή μέσα ενημέρωσης και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Aμεση ήταν η αντίδραση της Κομισιόν με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει όλες τις επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου που είναι ακρογωνιαία λίθος των αξιών μας», τονίζει ο κ. Σχοινάς και υπογραμμίζει: «Αυτές οι ελευθερίες είναι θεμελιώδεις στην ήπειρό μας, την Ενωση και τις δημοκρατίες μας. Ελπίζω ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που πρέπει να δηλώσουμε το προφανές».

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» εστιάζουν στη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη στο προαύλιο των γραφείων του ΣΚΑΪ, στην οποία τόνισε ότι η επίθεση οφείλεται «στο τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνησης».

Το πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό της επίθεσης η οποία εκδηλώθηκε με έκρηξη βόμβας στις 02.37 ώρα Ελλάδος και θρυμμάτισε πολλά τζάμια στα παράθυρα της πρόσοψης του κτιρίου, με αποτέλεσμα το ωστικό κύμα να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε πολλά γραφεία σε όλους τους ορόφους. Αναφέρεται επίσης ότι ο ΣΚΑΪ είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας ενώ υπενθυμίζεται ότι η πολιτική βία είναι ένα φαινόμενο γνωστό στην Ελλάδα καθώς επιθέσεις δέχονται συχνά επιχειρήσεις, τράπεζες, κρατικά κτίρια, πρεσβείες, αστυνομικοί σταθμοί και πολιτικά γραφεία.

Το πρακτορείο Associated Press αναδεικνύει την ομοιότητα της επίθεσης με την έκρηξη βόμβας στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως στις 22 Δεκεμβρίου 2017, όταν η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) είχε αναλάβει την ευθύνη. Στην ανταπόκριση από την Αθήνα περιγράφεται το πολιτικό πλαίσιο έντασης και η ιστορικότητα της ένοπλης βίας μέσα στο οποίο η βομβιστική ενέργεια μπορεί να ερμηνευτεί πληρέστερα. Υπογραμμίζεται ότι η αφετηρία της ένοπλης βίας εντοπίζεται στο 1974 όταν δημιουργήθηκαν ακραίες ομάδες της Ακροαριστεράς που λειτουργούν αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France-Presse τονίζει ότι η κυβέρνηση καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, αλλά αποδίδει έμφαση στην ανακοίνωση του ΣΚΑΪ ότι «κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο».

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων –αναφέρουμε ενδεικτικά το κανάλι ZDF– όπου καταγράφεται η επίθεση, αλλά και η ιστορία της ένοπλης βίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρεται ότι οι έρευνες στρέφονται προς πάσα κατεύθυνση στο πεδίο της Ακροαριστεράς.

Το περιοδικό TIME ανάρτησε ρεπορτάζ με τίτλο «Επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» και ο βρετανικός Guardian εστίασε στην έκταση των ζημιών. Η έκρηξη περιγράφηκε με λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Washington Post ενώ το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε το συμβάν στη συνεχή ροή του σταθμού. Ανταπόκριση από την Αθήνα για την επίθεση στον ΣΚΑΪ φιλοξένησε και το ρωσικό δίκτυο Sputnik.

Δηλώσεις Βαρθολομαίου, Ιερωνύμου

«Επίθεση στην ελευθεροτυπία, στην πολυφωνία και στον πλουραλισμό και στη δημοκρατία» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Κ», προσθέτοντας ότι «η βία, η οποία είναι απορριπτέα σε κάθε μορφή της, δεν αποτελεί λύση των προβλημάτων, των διαφορών και των διαφωνιών. Μοναδική επιλογή οφείλει να είναι ο διάλογος και ο σεβασμός της ζωής και της αξιοπρέπειας, της περιουσίας και της εργασίας του ανθρώπου». «Η βία από όπου και αν προέρχεται μόνο αποτροπιασμό προκαλεί. Εκφράζω τη βαθύτατη συμπαράστασή μου στη διοίκηση και στους εργαζομένους του σταθμού και της εφημερίδας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, καταδικάζοντας και αυτός την επίθεση. Με τη διεύθυνση του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» επικοινώνησε και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, που εξέφρασε τη βαθύτατη συμπαράστασή του προς όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή