«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό»

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο τρομακτική και κατακριτέα και αν είναι η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο κτίριο του ομίλου του ΣΚΑΪ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. «Σύντομα θα εκδώσουμε την ετήσια έρευνά μας για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, και μπορώ με σιγουριά να σας πω ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε στην «Κ» η Γκουλνόζα Σαΐντ, υπεύθυνη της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφέροντας πως, με στατιστική ακρίβεια, οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων γνωρίζουν σημαντική αύξηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Το να βρίσκεται η δημοσιογραφία σε κίνδυνο είναι πλέον η νέα πραγματικότητα», προσέθεσε με ανησυχία.

Η ερευνήτρια ανέφερε πως εντός του 2018 έχουν σημειωθεί ο θάνατος 100 δημοσιογράφων, η φυλάκιση άλλων 251 ρεπόρτερ, αλλά και εκατοντάδες επιθέσεις σε ειδησεογραφικά μέσα – ωστόσο, η χειρότερη τάση όλων, κατά την άποψή της, είναι οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου σε χώρες που προηγουμένως δεν φιλοξενούσαν αντίστοιχα φαινόμενα. «Ως υπεύθυνη ερευνών για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ασχολούμουν περισσότερο με χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία ή η Ουκρανία. Ωστόσο, πλέον το φαινόμενο εξαπλώνεται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, όπως είδαμε με την επίθεση στο κτίριο της Capital Gazette στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, την πρόσφατη εισβολή της ισπανικής αστυνομίας στα γραφεία της Europa Press και πλέον και στην Ελλάδα με το χθεσινό, δυσάρεστο γεγονός που έπληξε τον όμιλο του ΣΚΑΪ», αναφέρει η Σαΐντ.

Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εκθετική αύξηση των επιθέσεων κατά της δημοσιογραφίας, ωστόσο η ερευνήτρια της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων ξεχωρίζει την άνοδο των απολυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη και την άνθηση των αφηγημάτων κατά του Τύπου ως κυρίαρχα αίτια. «Η βιτριολική ρητορική περί ψευδών ειδήσεων και οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για την επιδείνωση της ελευθεροτυπίας στις χώρες της Δύσης», αναφέρει η Σαΐντ, προσθέτοντας πως ηγετική φωνή στο κίνημα αυτό υπήρξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προτού τον ακολουθήσουν άλλοι όπως ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας.

Οσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων πιστεύει πως το τοξικό κλίμα της πόλωσης, οι κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της δημοσιογραφικής ακεραιότητας των μέσων, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει εμπάργκο στα μέσα του ομίλου ΣΚΑΪ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη χθεσινή επίθεση. «Οταν ο ηγέτης μιας χώρας επιτίθεται λεκτικά σε μια ομάδα ανθρώπων, τότε άλλες πιο κακόβουλες δυνάμεις αισθάνονται και αυτές ελεύθερες να κάνουν παρόμοιες επιθέσεις και να τις μεταφέρουν στο επόμενο επίπεδο. Οσο και αν προβληματίζεται η οποιαδήποτε κυβέρνηση, οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να καλύπτουν οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα επιθυμούν», κατέληξε η κ. Σαΐντ, προτού εκφράσει την αλληλεγγύη της για τον όμιλο και τη δέσμευσή του στην ελεύθερη έκφραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή