Μια συνομιλία με την πολιτιστική μας κληρονομιά

Μια συνομιλία με την πολιτιστική μας κληρονομιά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι ρωτάμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά;». Καλή η ιδέα για μια συνάντηση των ειδικών, αρχαιολόγων και ιστορικών, γύρω από την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου ο ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο διαμόρφωσης της σύγχρονης πολιτικής για τον πολιτισμό. Και πράγματι πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο του Μουσείο της Ακρόπολης οι επιστήμονες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά που είχε την ιδέα. Εγινε μια συζήτηση που, εκτός από τα αυτονόητα, είχε και ενδιαφέρουσες απόψεις όπως οι παρατηρήσεις του αρχαιολόγου Δημήτρη Παντερμαλή, του αναπληρωτή καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ Γιάννη Παπαδάτου, του ιστορικού και συμβούλου τουριστικής πολιτικής Αγγελου Βλάχου, της Αγγελικής Κοτταρίδη, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Το βασικό ερώτημα της ημερίδας ήταν: Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τη σύγχρονη πολιτική για τον πολιτισμό; Σίγουρα όχι με κλειστές αίθουσες μουσείων. Και μάλιστα του πρώτου μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που μόλις το περασμένο Σάββατο είχε κλειστή την αίθουσα με τα Νεολιθικά, την πτέρυγα της Μεταλλοτεχνίας, τη συλλογή των Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων και κάποιες αίθουσες Κεραμικής στον πρώτο όροφο. Απολογητικοί οι υπάλληλοι ακόμη και χθες, προέτρεπαν τους επισκέπτες που ρωτούσαν: «Τηλεφωνήστε καλύτερα αύριο, ίσως έχουμε προσωπικό και ανοίξουν».

Το να κομπάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι «περίπου 4,5 εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το νέο μουσείο της τον περασμένο χρόνο», όπως ότι στα 2.500 χρόνια «ποτέ δεν διάβηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι τα Προπύλαια» (!) είναι αστείο. Αντί να μετρούν τις πρωτιές, ας δει η ηγεσία τι κάνει το αρμόδιο υπουργείο για όλα όσα οφείλει να κάνει. Η επανεκκίνηση προϋποθέτει το αυτονόητο. Να έχεις φροντίσει για τις ανάγκες και τις πληγές των δημόσιων μουσείων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά και σπαζοκεφαλιάζουν καθημερινά πώς να μπαλώσουν τα προβλήματα. Αλλιώς, οι ιδέες μένουν στη θεωρία. Και «έπεφτε το όνειρο καθώς έβγαινα από το όνειρο […]» (Γ. Σεφέρης). Η θεωρία στο υπουργείο Πολιτισμού περισσεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή